Politika

Koalicija ‘Pod lupom’ reagovala na 83 teže izborne nepravilnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija „Pod lupom“ je u toku izbornog dana u Bosni i Hercegovini, 2. oktobra, reagovala na ukupno 83 teže izborne nepravilnosti.

Uloženo je 16 primjedbi u zapisnike o radu biračkih odbora. Najveći broj ovih nepravilnosti odnosi se na one uočene u procesu glasanja (pomoć pri glasanju, nagovaranje na glasanje, porodično glasanje, pomaganje pri glasanju bez prateće dokumentacije) i pritiske na birače (stranački aktivisti u i oko biračkog mjesta agituju za političke stranke), saopćeno je iz Koalicije „Pod lupom“.

Građani su Koaliciji „Pod lupom“ uputili 90 prijava od kojih se 33 odnose na imena umrlih osoba na biračkom spisku, 14 na pritiske na birače u blizini biračkog mjesta, deset na nepoštivanje nove procedure o stavljanju otiska štambilja i potpisivanja glasačkih listića, po četiri prijave na kupovinu glasova, kršenje izborne šutnje i glasanje uime drugih itd.

U procesu glasanja do 19 sati, na 40 biračkih mjesta zabilježene su nepravilnosti kao što su izdavanje više glasačkih listića jednoj osobi da glasa više puta ili da jedna osoba glasa uime druge osobe koja se nije pojavila na biračkom mjestu.

Na 20 biračkih mjesta, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića nije stavljao otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje”. Ova nepravilnost može rezultirati time da postoji veći broj glasačkih listića sa štambiljem i pečatom od broja birača koji su izašli na glasanje, što otvara prostor za zloupotrebu takvih neiskorišćenih glasačkih listića.

Na 38 biračka mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili pritisci na glasače zabilježeni na 13 biračkih mjesta.

Na svakom petom biračkom mjestu je zabilježeno do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas. Na 31 biračkom mjestu, zabilježeno je više od deset slučajeva te nepravilnosti.

Ova procedura je izmijenjena u odnosu na prethodne izbore u BiH te sada ime i prezime birača koji pristupa glasanju ne bi trebalo čitati naglas.

Na 17 biračkih mjesta dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata do deset puta, dok je na jednom biračkom mjestu ovaj slučaj zabilježen više od deset puta.

Do deset slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta jer njihova imena nisu bila u Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na skoro pola biračkih mjesta, dok je na 11 mjesta zabilježeno više od deset ovih slučajeva.

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanja na svakom drugom biračkom mjestu u zemlji. Više od deset slučajeva porodičnog glasanja je zabilježeno na 11 biračkih mjesta.

Nova procedura pomoći pri glasanju drugih lica nije ispoštovana na 21% biračkih mjesta (do deset slučajeva). Više od deset slučajeva ove nepravilnosti je zabilježeno na sedam biračkih mjesta.

Na 15% biračkih mjesta zabilježeno je do 10 slučajeva da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, dok je više od deset slučajeva zabilježeno na četiri biračka mjesta.

Na 23 biračkih mjesta duže su se zadržavale neovlaštene osobe.

Biračka mjesta uglavnom su zatvarana u skladu s propisima, 80 posto u 19 sati, do 19.15 sati 16,5%, a preostalih 3,5% do 20.00 sati.

Na pet biračkih mjesta, zatvaranju nisu prisustvovali svi članovi biračkih odbora. Na 12 biračkih mjesta dozvoljen je ulazak osoba nakon njegovog zatvaranja.

Zabilježena izlaznost birača na Općim izborima do 18.30 sati je 50,3%.

Na 1,9 % biračkih mjesta, na stolovima za brojanje su se našle hemijske olovke nakon otvaranja glasačke kutije. Na 3,4% biračkih mjesta, neiskorišćeni glasački listići nisu upakovani u originalne kutije i zajedno s kovertom sa oštećenim glasačkim listićima i olovkama koje nisu crvene bolje, spremljeni su u zaštitnu vreću. Na jednom biračkom mjestu, posmatrač Koalicije „Pod lupom“ nije bio u mogućnosti da neometano prati proces brojanja glasova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno