Biznis

Ko skrivi sudar, imaće skuplje osiguranje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH saopćila je da na snagu stupa novi pravilnik o obračunu premije osiguranja od autoodgovornosti. Iz ove agencije kažu kako im je namjera da stimuliraju odgovorne vozače, dok bi oni koji skrive saobraćajnu nesreću na neki način bili kažnjeni.

“Stvar je u stimuliranju ‘dobrih’, a svojevrsnom kažnjavanju ‘loših’ vozača, poboljšanju kulture saobraćaja u saobraćaju i samim tim sigurnosti”, kažu za Klix.ba iz Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH. Pojednostavljeno, sada prilikom registracije svi vozači plaćaju jednaku cijenu premije osiguranja od autoodgovornosti. Svima je uračunat jednak bonus u iznosu od 50 posto, a osiguravajuće kuće uopće ne provjeravaju da li je neko u prethodnoj godini skrivio nesreću. Na konkretnom primjeru to izgleda ovako. Ako vaša premija, sa bonusom od 50 posto koji se trenutno obračunava svima, iznosi 200 KM, i skrivite nesreću, sljedeće godine bonus će iznositi 35 posto. To znači da ćete umjesto 200 KM premiju osiguranja od autoodgovornosti platiti 260 KM. Iznos štete koja je nastala prilikom saobraćajne nesreće koju ste vi skrivili neće imati utjecaja na smanjenje bonusa prilikom sljedeće registracije. To znači da će isto povećanje premije sljedeće godine imati i oni koji skrive teške saobraćajne nesreće, kao i oni koji skrive saobraćajne nesreće s minimalnom štetom.

Referentni period u kojem vam se “pamti” izazvana nesreća bit će jedna godina. To znači da ako ste izazvali nesreću i platili sljedeću registraciju skuplje te sljedeće godine bili primjeren vozač prilikom nove registracije ponovo ćete imati pravo na bonus od 50 posto. Najveća novina odnosi se na vozače koji prvi put registriraju automobile. Naime, oni će prilikom prve registracije plaćati puni iznos bez bilo kakvog bonusa. To znači da za automobile za koje vozači koji već duže vrijeme registriraju automobile te nisu skrivili nesreću plaćaju premiju u iznosu od 200 KM, početnici će platiti dvostruko više, odnosno 400 KM. Iako iz Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH kažu kako se ne radi o poskupljenju, već samo o novom obračunu, to nije sasvim tačno. Naime, savjesni vozači koji nikada ne skrive udes neće imati dodatni bonus, jer onaj koji sada imaju svi vozači iznosi 50 posto i ne može biti veći. U suštini, izmjenama će se samo kažnjavati vozači koji skrive saobraćajnu nesreću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno