Posuđeno

Ko je krivac za “planirani” haos u Zenici

Petlja Blatuša
Petlja Blatuša
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko je krivac za “planirani” haos u Zenici? Radovi na prvoj fazi rekonstrukcije ulazne petlje Blatuša – Zenica sjever, planirani za ponedjeljak prolongirani su za kraj sedmice ili narednu sedmicu, a neće početi dok se ne postigne dogovor oko preusmjeravanja saobraćaja, potvrdio je za “Avaz” Goran Bulajić (DF), ministar prometa i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Krajem prošle sedmice Javno preduzeće “Ceste FBIH” obavjestilo je ovo ministarstvo i kantonalnu Direkciju za puteve da u ponedjeljak počinju, još na proljeće najavljeni radovi, čija je hitnost uvjetovana tonjenjem dva stuba petlje, koji se nalaze u rijeci Bosni. Međutim Direkcija za ceste ZDK je jučer saopćila da je taj plan za sada odgođen iz “tehničkih razloga”. Tako će rekonstrucija u trajanju čak od 120 dana, kasniti najmanje pet do sedam dana u samom startu, jer nije izrađen kvalitetan plan odvijanja saobraćaja i ulaska u grad teškim kamionima i autobusima.

– Dobili smo gotov plan alternativnog saobraćaja, koji nažalost nije urađen na osnovu skeniranja stanja i izaska na teren, te uvažavanja faktičkog stanja. Alternativni ulazak “Zenica jug” ne ispunjava nekoliko bitnih uvjeta i sigurno bi doveo do kolapsa saobraćaja u gradu, ali i samog ulaska, kaže Bulajić za naš list. Između ostalog, most preko Babine rijeke kojim bi svi kamioni ulazili u grad predviđen je samo za vozila težine do 7, 5 tona težine.

On je priznao da je, kad je obavješten o planovima, zatražio hitan sastanak sa predstavnicima gradske uprave, MUP-a, izvođača radova i investitora, a nakon što je on održan u ponedjeljak poslijepodne, uslijediće najmanje još jedan, novi danas (srijeda), do iznalaženja boljeg rješenja.

– Postoji opcija preusmjerenja kamionskog saobraćaja (iznad 7, 5 t) magistralom na petlju Lašva, a onda regionalnim putem preko Janjića i Raspotočja ka gradu, do spoja sa GGM-om i dalje prema Mittalu, Carinskom terminalu i petlji Blatuša, koja će zbog radova biti potpuno zatvorena. Time će se izbjeći vožnja velikih kamiona kroz grad, ali prije svega “usko grlo” u Radakovu. Uz to, potrebno je kvalitetnije riješiti ulazak i putničkih vozila, jer izlazak sa M17 vodi ka vrlo frekventnoj saobraćajnici koja se ukršta sa još četiri pravca. Svi građani Zenice, vozači znaju da bi to dovelo do kolapsa saobraćaja u gradu, smatra Bulajić.

Ministar ističe da će, kad radovi počnu, biti obustavljen i pješački saobraćaj preko mosta Blatuša, te da će Direkcija za puteve ZDK u saradnji sa lokalnim vlastima morati kvalitetno riješiti privremenu saobraćajnu signalizaciju iz i u samom gradu.

– Zenicu očekuje nekoliko sportskih susreta sa mnoštvom gostiju, a u periodu radova i božićni i novogodišnji praznici sa pojačanom frekvencijom saobraćaja, te se ne mogu donijeti djelimična rješenja, smatra Bulajić.

 

Iako cjelokupna sanacija petlje košta 3, 7 miliona KM, zbog nedostatka novca, JP “Ceste FBIH” je odobrilo samo prvu fazu. Biće utrošeno 1, 1 milion KM, koliko će koštati radovi na obalnim osloncima i dva stuba koji su u rijeci Bosni. izvođač radova je “Hering” Široki Brijeg, nadzor vrši “Divel” Sarajevo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno