Biznis

Ko je kriv za enormno visoke cijene mlijeka: Postat će luksuz kao što je meso, inspekcija hitno da reagira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cijena mlijeka dostigla je cijenu goriva i vrtoglavi rast šokirao je građane.

Cijene osnovnih životnih potrepština su dostigle vrtoglave cijene širom svijeta, a cijene u našoj državi su postale toliko paprene da veliki broj građana osnovne namirnice smatra luksuzom. Tu spada i mlijeko.

Naime, otkupna cijena litra mlijeka 0,70 KM dok je cijena u prodavnicama tri KM, što znači da neki koji nemaju veze s poljoprivrednom proizvodnjom ostvaruju ogromne profite dok se farme u BiH gase. Ovo je kazao i Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa.

Ovo što nam se dešava je skandalozno. Mada, moram odmah da kažem da je sve do države koja ne želi da pomogne. Realna cijena mlijeka u trgovinama treba da bude od 2 KM do 2.50 KM. Ovo što rade u posljednje vrijeme je sramotno. Za ovakve cijene krivi su prerađivači, jer oni su napravili ovakvu situaciju. Inspekcija treba pod hitno da reagira – kazao je Bulut.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da bi uskoro moglo doći do gašenja velikog broja farmi u BiH. Bulut smatra da bi to tek moglo dovesti do kolapsa u našoj zemlji.

Uskoro bi nam moglo uslijediti gašenje velikog broja farmi jer ljudi ne mogu više da proizvode. Istina je da slabo uvozimo obrano mlijeko, pretežno se uvoze prerađivane stvari od mlijeka. Mlijeko će postati luksuz, kao što je i meso. Pojedini slojevi društva rijetko će sebi moći kupiti mlijeko. Uskoro će nam se to desiti – istaknuo je.

Smatra kako vlast mora da ima mehanizam kako da ublaži rast cijena te da je vrijeme da se pošalje inspekcija redovno.

Godinama unazad smo apelirali nadležnoj vlasti da nam pomognu. Poljoprivredna proizvodnja se mora nekoliko godina unaprijed planirati. To se se najmanje pet godina unaprijed mora planirati. Vlada Federacije BiH su kazali da su 2021. godine izdvojili 15 milijardi za proizvodnju i to nikada nije implementirano – kazao Bulut za Raport.

Izvor: hayat.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno