Biznis

Ko je glavni krivac za bolesti izazvane pušenjem? Najveće zablude i istine o nikotinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Još 70ih godina prošlog vijeka, Američka agencija za hranu i lijekove – FDA je odobrila upotrebu nikotina kao zamjensku terapiju za pušače, putem nikotinskih žvaka, te u vidu flastera i sprejeva, uvidjevši već tada da on može biti dio rješenja za odvikavanje od pušenja. Ipak, skoro 50 godina poslije toga, mnogi i dalje smatraju da je nikotin glavni krivac za bolesti izazvane pušenjem. Ovo su najvece istine I zablude o nikotinu.

Nikotin nije najštetniji sastojak cigarete

Neosporno je da je pušenje štetno, to je nepobitna činjenica već odavno dokazana, a posljednjih decenija posebno se radi na podizanju svijesti o bolestima i rizicima koje ova loša navika izaziva. Borba protiv pušenja je već odavno, u mnogim zemljama, dio šire strategije za poboljšanje javnog zdravlja, u okviru koje su pokrenute brojne antipušačke kampanje. Pakovanja cigareta su redizajnirana, kako bi na sebi imali poruke i grafičke prikaze koje i upozoravaju i osvješćuju o teškim posljedicama koje pušenje izaziva, a uvedena je i zabrana konzumiranja cigareta u zatvorenom prostoru u brojnim zemljama.

Iako mnogi i dalje pogrešno vjeruju da je nikotin uzročnik najvećeg broja oboljenja povezanih sa pušenjem, nauka ovo demantira, poručujući da opasnost vreba zapravo u duvanskom dimu, pre svega zbog više od šest hiljada materija koje se u njemu nalaze, od kojih je više od 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno. Među tim materijama su i ugljen-monoksid i katran.

Odakle potiče nikotin

Za početak, uvriježeno mišljenje je da je nikotin isključivo sastojak duvana, tako da mnogi ni ne znaju da se ova materija nalazi i u drugim biljkama. Pored duvana nikotin se u manjoj meri nalazi i u krompiru, ljutim papričicama, plavom patlidžanu, paradajzu, karfiolu, ali je jedino u biljci duvana prisutan u dovoljno velikim količinama da bi postigao farmakološke efekte.

Nikotin je jedinjenje koje se nalazi i u biljci duvana, a cigarete su proizvod koji sadrži duvan. Ovo jedinjenje nije bez rizika i izaziva zavisnost, zato se njegova upotreba, ni u kojem obliku, nikako ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama sa kardiovaskularnim poteškoćama, onima koji imaju visok krvni pritisak ili dijabetes. Ipak, naučnici tvrde da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, već je to duvanski dim.

Da li je moguće konzumirati duvan na manje štetan način?

Naučnici i zdravstveni radnici jednoglasni su u stavu da je jedino najbolje rešenje za pušače da zauvek ostave duvan i nikotin. Ipak, uprkos zabrinjavajućoj statistici da u svijetu danas postoji oko milijardu pušača, pokazalo se da volja i odlučnost, pa čak i određeni zdravstveni problemi nisu dovoljni da bi se mnogi od njih zauvek oslobodili ove navike.

Iz tog razloga, sve je veći broj eksperata iz domena javnog zdravlja koji se, u borbi protiv duvanskog dima, javno odriču rigidnih stavova, glasno podržavajući koncept smanjenja štetnosti. Ovaj koncept predstavlja srednje rešenje u borbi protiv pušenja, a podrazumijeva konzumaciju manje štetnih alternativnih duhanskih proizvoda zasnovanih na tehnologija zagrijavanja a ne sagorijevanja duhana. Ove alternative, ukoliko su naučno zasnovane oslobađaju nikotin, koji nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali ne stvaraju duhanski dim – najštetniji sastojak cigarete.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno