Košarka

Ko je blokirao rad KSBiH, zašto nije počelo Prvenstvo BiH?

Podijeli ovu vijest:

Reprezentativne obaveze su gotove, Zmajevi su okončali nastup na Eurobasketu u Njemačkoj, Zmajice na Mundobasketu u Australiji, a problemi u bh. košarci su ostali.

Zapravo su sve veći… Prvenstvo Bosne i Hercegovine još nije počelo, još se ne zna ni kada će početi, a male su šanse da sudijskom podbacivanju svjedočimo u oktobru mjesecu.

U čemu je problem? Pokušat ćemo stvari pojednostaviti. Trenutno je najveći problem Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

Ostavke su podnijeli predsjednik Saveza Mirza Teletović i član UO Feđa Jovanović, a sve dok se ne izaberu njihove zamjene, nećemo gledati prvenstvene utakmice u našoj zemlji. A njihove zamjene biraju skupštine Košarkaškog saveza Kantona Sarajevo (Teletovića je nominovao KSKS) i KS Zeničko-dobojskog kantona.

Kao što je poznato, UO KSBiH broji devet članova i za donošenje bilo kakve odluke potrebno je da glasa šest članova (minimalno po dva iz svakog od tri naroda u BiH). S obzirom na to da Teletović i Jovanović više ne učestvuju u radu, odluke se ne mogu donijeti.

Da bi se odblokirao rad Saveza, potrebno je da se održe sjednice skupština saveza u Sarajevu i Zenici. Skupštinski delegati iz prijestolnice nisu uspjeli izabrati zamjenu za Teletovića u prvom “okupljanju”, a novi pokušaj imat će 10. ili 15. oktobra.

Kada se izaberu zamjene za Teletovića i Jovanovića, može se zakazati vanredna sjednica Skupštine KSBiH, koja bi trebala potvrditi njiove zamjene. Bez dvojice novih članova UO ne može raditi Upravni odbor, a bez UO ne mogu se donijeti odluke i ne može početi nova sezona.

Stoga se ne zna koliko klubova će igrati na startu nove sezone. Trebalo bi 12, ali iz KSRS žele da liga broji 13 klubova… Svakako, očekuje nas neizvjesna košarkaška jesen, a prema našim informacijama, teško da će Prvenstvo BiH početi prije 1. novembra.

Autor: Samir Šišić / Faktor.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno