Politika

Ko iz ZDK bira predsjednika SDA

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glavni odbor SDA donio je Odluku o broju i načinu izbora te kriterijima za izbor delegata za 6.Kongres stranke koji će biti održan 26.05.2015.godine. Ukupan broj delegata će biti 794, a od toga:

535 – delegata iz općinskih organizacija stranke, 6 – delegata iz organizacije Brčko Distrikta, 33 – delegata iz  Kantonalnih i Regionalnih organizacija stranke, 30 – delegata iz reda članova SDA u inozemstvu, 140 – delegata prema položaju, 35 – delegata koje imenuje Predsjedništvo stranke, 5 – delegata koje bira Asocijacija mladih, 5 – delegata koje bira Asocijacija žena i 5 – delegata koje bira Asocijacija “Fatma”.

Delegate iz Općinskih organizacija birat će same Općinske organizacije, a na osnovu posebnih kriterija za odabir delegata, a koji su:
– Opći kriterij iz člana 88. Statuta stranke
– Moralni autoritet i ugled potvrđen u svojoj sredini
– Doprinos (rezultati) u radu i razvoju stranke
– Spremnost za otvoren i argumentiran dijalog

Odluku o izboru delegata sa biografijom već je trebalo dostaviti Organizacionom odboru Kongresa i to do 15.05.2015.godine. Svaka Općinska organizacija SDA prema Odluci ove sjednice u startu ima po jednog delegata, dok se ostatak dobija na osnovu kriterija čija je osnovica rezultat izbora sa posljednjih Lokalnih i posljednih Općih izbora. Svakih 1000 dobijenih glasova = 1 delegat. U općinama u kojima SDA ima svog načelnika to je još jedno dodatno delegatsko mjesto. Također u općinama gdje SDA ima svog predsjedavajućeg Općinskog vijeća i to je jedno dodatno delegatsko mjesto.

Posmatrajući ZDK iz 11 gradova ukupno na Kongres idu 73 delegata uz dodatak još 4 delegata koji prema Odluci sa održane Sjednice status delegata dobijaju kao članovi KO SDA ZDK, što bi značilo da naš kanton u izboru između Bakira Izetbegovića i Šemsudina Mehmedovića učestvuje sa ukupnih 77 delegata.

Po gradovima to izgleda ovako:

1. Zenica – 16 delegata
2. Tešanj – 10 delegata
3. Visoko – 9 delegata
4. Kakanj – 9 delegata
5. Zavidovići – 8 delegata
6. Maglaj – 5 delegata
7. Žepče – 5 delegata
8. Olovo – 5 delegata
9. Vareš – 3 delegata
10. Breza – 2 delegata
11. Doboj-Jug – 1 delegat

Visoko.co.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno