Info

Ko i na koji način u FBiH snosi troškove bolovanja osobi kojoj je određena izolacija

Ko i na koji način u FBiH snosi troškove bolovanja osobi kojoj je određena izolacija – Na području cijele Bosne i Hercegovine za sada ima sedam potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je više od 700 osoba pod nadzorom ili u određenoj vrsti izolacije.

Ovaj podatak povlači za sobom pitanje ko i na koji način snosi troškove bolovanja osobi kojoj je određena samoizolacija 14 dana, jer se na taj način sprečava širenje koronavirusa.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) kazali su nam da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

“Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine”, kažu iz ZZO KS.

Osigurane osobe i njihova prava za naknadu plaće za vrijeme bolovanjaDali su nam pojašnjenje kazavši da su način, postupak i medicinski kriteriji za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika od izabranog doktora medicine regulisani Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika.

“Članom ovog pravilnika propisani su slučajevi u kojima se, izuzetno, može na osnovu podnesene medicinske i druge dokumentacije utvrditi privremena spriječenost za rad bez prisustva osiguranika. Također, Zakonom o zdravstvenom osiguranju regulisano je da osigurane osobe iz člana 19 ovog zakona imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, između ostalog, i ukoliko su izolovane kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini”, kažu iz ZZO KS.

Prema tumačenju Federalnog ministarstva zdravstva, privremena spriječenost za rad je, dodaju, medicinski indicirana i za osiguranike nad kojima se provode mjere u prevenciji širenja koronavirusa (COVID-19) u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno kojima je određen karantin.

“Privremenu spriječenost za rad i u slučajevima provođenja naređenih mjera prevencije širenja koronavirusa utvrđuje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite. Naknada plaće u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja od prvog dana korištenja prava. Naknadu plaće obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba”, pojasnila je Alma Bungur, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dodala je da je kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja obavezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana prijema zahtjeva za povrat.

Kako je bolovanje u samoizolaciji regulisano u Hrvatskoj

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je da je za osiguranike kojima je usljed izolacije ograničeno kretanje predviđen poseban postupak kojim će im se olakšati ostvarivanje prava na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad za vrijeme samoizolacije.

Osiguranik kojem je utvrđena potreba izolacije odmah se upućuje u izolaciju, a izabranog doktora je obvezan obavijestiti o tome telefonski ili putem e-maila, navodi HZZO u saopćenju.

Također, ukoliko osiguranik u dogovoru s poslodavcem vrijeme koje je obavezan provesti u izolaciji organizira tako da posao obavlja od kuće ili na neki drugi način, ne može ostvariti i pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZZO-a, a o tome također obavještava izabranog ljekara.

klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem