Info

Ko i kako može dobiti novac za liječenje van BiH

Ko i kako može dobiti novac za liječenje van BiH
Ko i kako može dobiti novac za liječenje van BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko i kako može dobiti novac za liječenje van BiH- Na ulicama, u tržnim centrima naših gradova sve više možemo vidjeti štandove sa volonterima pojedinih organizacija na kojima se mole građani za novčanu pomoć teško oboljeloj djeci.

Novac je potreban za troškove liječenja u zemlji ili inostranstvu. Tako se ovih dana prikuplja novac za oboljelog 15-godišnjaka Benjamina Murtića iz Mramora kod Tuzle kojem je dijagnosticirana limfoblastična leukemija.

Državni trošak

-Još uvijek smo u šoku. Benjamina su oko Nove godine zaboljele noge i mi smo ga odmah odveli ljekaru. Tamo su nam rekli da se radi o gripi. Kako je koji dan prolazio dijete je bilo sve gore i kada smo zatražili da mu se urade nalazi krvi, ljekari su vidjeli da nije dobro. Odmah su nas uputili za Sarajevo. Počeo je primati kemoterapiju. Ni suprug ni ja ne radimo, a imamo pored Benjamina još troje djece – priča nam Suada Murtić, Benjaminova majka.

Dodaje kako se nikome nisu obraćali za pomoć jer ne znaju ni kome da se obrate.

-Ima dobrih ljudi, udruženja koji sakupljaju novac za našeg sina, jer mi moramo platiti prijevoz do Sarajeva i nazad kako bi Benjamin primio terapiju. Što se tiče liječenja u inostranstvu, ne znam ništa. Ljekari ovdje kažu kako mora primati terapiju šest do devet mjeseci. Vidjet ćemo – govori nam Murtić.

Nažalost veliki je broj oboljele djece i roditelja koji nemaju dobre upute kome da se obrate. U Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zatražili smo da nam pojasne ko ima pravo na liječenje o državnom trošku.

-U skladu sa Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo na teret Federalnog fonda solidarnosti mogu se uputiti pacijenti oboljeli od urođene srčane mane kod djece, koje se mogu liječiti operativnim putem. Oboljenja iz oblasti dječije onkologije koja se mogu liječiti transplantacijom koštane srži. Tumori oka kod djece i odraslih. Zatim, ekstenzivne opekotine više od 60 posto površine, potom, oboljenja kod djece izuzetno rijetkih patologija… – objašnjava nam Suada Kovačević, šef Službe za ino osiguranje Zavoda.

Zloupotrebe apela

Dodaje da Zavod osim troškova liječenja, snosi i troškove prijevoza za pacijenta, pratioca i donora kao i troškove smještaja za vrijeme liječenja u inostranstvu. Ovim putem upozoravaju kako ima zloupotreba kod oglašavanja apela za pomoć.

-U većini medija oglašavaju se apeli za pomoć za liječenje u inostranstvu teško oboljelih osoba, ali ima i apela za pomoć i onima čije liječenje u inostranstvu u cjelosti pokriva Federalni fond solidarnosti. Time se javnost dovodi u zabludu, a građani su ubjeđeni da će doniranjem određenih sredstava doprinijeti liječenju, što nije tačno – upozorila je Kovačević.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba/Foto: K. Softić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno