Ostali sportovi

Klub ritmičke gimnastike Čelik Zenica: Djevojčice stvorene za velike uspjehe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ritmička gimnastika kao spoj elegancije, plesa i discipline sve je popularnija među djevojčicama. Visočanka Aida Bunjo (24) ovim dvoranskim olimpijskim sportom se bavila devet godina, a sada je licencirana trenerica i sutkinja ritmičke gimnastike.

U razgovoru za dobarportal.net ispričala je kako je sasvim spontano došla na ideju za osnivanjem Kluba ritmičke gimnastike Čelik u Zenici.

“Ideja je došla spontano, mojim dolascima u Zenicu, prateći brata na njegovim utakmicama koji je tada igrao za Čelik. Uvidjevši da Zenica ima odličnu sportsku infrastrukturu, a nema ritmičku gimnastiku, odluka je pala brzo. Krenuli smo sa Školom ritmičke gimnastike, ali velikim odzivom i zainteresovanšću djevojčica brzo smo poduzeli sve korake na putu prema pravljenju jednog ozbiljnog sportskog kolektiva. Ime nije bilo teško izabrati, kako bi se mogao zvati jedini klub rimtičke gimnastike u čeličnom gradu Zenici osim Čelik”, kaže Aida Bunjo.

Dodaje kako nije bilo lahko napraviti prepoznatljivu kvalitetnu sportsku priču u gradu u kojem nikog nije poznavala.

“Ponosna sam na svaku djevojčicu iz takmičarske grupe koje treniraju skoro svaki dan, provodeći više sati u dvorani, trenirajući, rapidno napredovajući i predstavljajući svoj klub i svoj grad u najboljem svjetlu. Pored treniranja, još sam više ponosna na ljubav te djece prema ovom sportu, načinu života koji sport traži, to su pravi profesionalci”, ističe naša sagovornica.

Naglašava da svu ovu priču nikad ne bi pokrenula da nema ambicije da djeca koja treniraju u ovom klubu jednog dana predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim takmičenjima.

“Ovaj sport zahtjeva adekvatne uslove za trenažni proces. Najponosniji trenutak u tom segmentu je bio kada smo u sred pandemije od Grada Zenice dobili na korištenje Gradsku Arenu ‘Husejin Smajlović’. Svaki trening je užitak i motiv više kako za djevojčice koje treniraju, tako i za mene. Mi u Zenici imamo svjetske uslove treniranja zahvaljujući Gradonačelniku i Gradskoj upravi Zenice. Također, sretni smo što imamo dobru saradnju i sa Ministarstvom za nauku,kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona”, govori Aida Bunjo.

Prema njenim riječima, zahvaljujući odličnim rezultatima takmičarki, interesovanje djevojčica za Klub ritmičke gimnastike Čelik je poraslo.

“U februaru ove godine brojali smo 90 članica u klubu, međutim, desila se pandemija. Obzirom na stanje u svijetu, opet imamo iznenađujuće veliki broj članica. Ponosna sam na svako takmičenje na kojem smo učestvovali, a izdvojila bih prvo i još uvijek jedino takmičenje izvan domovine, zbog pandemije, 4. Međunarodni turnir ‘Olymipa 74’ u Sofiji (Bugarska), gdje je učestvovalo devet djevojčica i sve su osvojile medalje”, riječi su naše sagovornice.

Mišljenja je da se se treba dosta poraditi odnosu države i sporta.

“U našoj divnoj zemlji imamo puno talentovane djece koja mogu biti najbolji ambasadori našeg društva, naše države, samo treba dosta više ulaganja. Svakako bi država trebala ozbiljnije shvatiti ovaj sport i bilo bi lijepo kada bi država novac ulagala u sport inače ,i u djecu koja se zalažu za aktivan i zdrav način života”, smatra Aida Bunjo.

Dodaje da u klubu ima dosta talentovane djece, ali da se svaka djevojčica razlikuje jedna od druge te da su sve posebne na svoj način.

“Moj primarni cilj, pored sportskih dostignuća te djece, je da ih naučim da budu tim, da se paze, da su uvijek spremne pomoći jedna drugoj, da su jedna drugoj uvijek podrška. Tako da ne bih mogla izdvojiti nekoga, nijedna nije ista, ali su zajedno jedan predivan tim pun ljubavi i dobrote”, kaže naša sagovornica.

Potom nam je opisala i kako je izgledao trenažni proces u vrijeme pandemije.

“Zabranom rada sportskim klubovima u martu mjesecu imali smo pauzu do kraja mjeseca jer smo vjerovali da ćemo se vratiti u dvorane i da ovo sve neće biti tako strašno kao što jeste. Produženom zabranom rada počeli smo sa online treninzima, onda smo prešli na treninge na otvorenom, zatim kombinacija treninga na otvorenom i u dvorani dok nije došlo hladnije vrijeme”, govori Aida Bunjo.

Naglašava da sada takmičarke treniraju u Areni ‘Husejin Smajlović’, dok je rekreacijska grupa smještena u Srednjoj Medicinskoj školi u Crkvicama.

“Ritmička gimnastika je bezkontaktni sport, te je na našem treningu obavezna minimalna fizička distanca od dva metra, tako da nama ove mjere za suzbijanje prenosa koronavirusa i nisu nove. Naravno pratimo sve preporuke i vršimo dezinfekciju prije i poslije ulaska u salu”, potcrtava naša sagovornica.

Ističe da je posebno bilo teško tokom lockdowna kada djeca nisu smjela izlaziti napolje, što je uticalo dosta na psihu.

“Povratkom na treninge, prvo na otvorenom, pa onda i u dvoranu, djeca su se polahko adaptirala na novu normalu. Obzirom na to da smo imali planove za mnoga takmičenja izvan domovine, teško je bilo prihvatiti da nećemo moći ispoštovati te planove, ali motivacija takmičarki je i dalje ostala na zavidnom nivou. Imali smo od početka septembra tri takmičenja, što je opet super obzirom na pandemiju u svijetu”, dodaje Aida Bunjo.

Na kraju razgovora dotakla se i planova za budućnost.

“Početkom ove godine je Uprava kluba zajedno sa mnom, donijela niz novih i izazovnijih planova za Klub, međutim, desila se ta pandemija, koja je dodatno usporila sav taj proces provođenja istih. Trenutni cilj je završiti ovu godinu u dobrom zdravlju, a za sljedeću ćemo vidjeti kako će se odvijati sva ova situacija, ako bude sve dobro, plan je od sljedeće godine ići na mnogo više takmičenja izvan Bosne i Hercegovine, organizovati kamp u saradnji sa još klubova, te one naredne godine , organizovati prvo takmičenje u Zenici”, zaključuje Aida Bunjo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno