Zločini

Klan Hamidovića ponovo u akciji: Safeta i Indira na Baščaršiji opljačkale turistkinju iz Srbije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Klan Hamidovića ponovo u akciji: Safeta i Indira na Baščaršiji opljačkale turistkinju iz Srbije – Sarajevska policija uhapsila je jučer u Starom gradu u Sarajevu Safetu Hamidović (47) iz Bratunca i Indiru Hamidović  (19) rođenu u Barceloni, obje nastanjene u Zenici zbog sumnje da su počinile teško krivično djelo krađe.

Kako sazanjemo u MUP-u KS one su jučer u ulici Sarači od G.M., državljanske Srbije ukrale novčanik sa nocvem i dokumentima. Nakon što je sve prijavljno policiji, kradljivice su ubrzo pronađene i uhapšene.

Slučaj je odmah prijavljen policiji a nakon hapšenja kradljivica o svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. One su privedene na saslušanje u policisjke prostorije, a policajci nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju kriminalnih aktivnosti navednih lica.

Pretpostavlja se da su uhapšene zapravo dio klana Hamidovića iz Zenice  koji je prvi put razotkriven u Francuskoj tokom 2010. i 2011. godine kada su zbog džeparenja u toj državi uhvaćeni mnogi članovi organizirane kriminalne bande, a njihov vođa Fehim Hamidović porijeklom iz BiH osuđen je na 12 godina zatvora.

U ljeto 2015. godine policijska istraga u Francuskoj dovela je i do tragova kriminalne bande džeparoša i prosjaka i u našoj zemlji pa je  sprovedena policijska akcija kodnog naziva “CD” kada je razbijen klan Hamidovića.

Pod sumnjom da su počinili krivična djela organizirani kriminal i trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske i tako zaradili najmanje 2,5 miliona eura tada su uhapšeni Elvis Salčinović, Denis Hamidović, Luka Hrustić, Toni Hamidović, Vehbija Salčinović i Kenan Frndić, a istragom je obuhvaćeno još nekoliko lica za koje se sumnja da su bili dio organizirane grupe.

Uhapšeni Elvis Salčinović, za koga istražitelji smatraju da je bio vođa grupe, koju još nazivaju i klanom, ranije se prezivao Hamidović. Prezime je promijenio, uzevši majčino Salčinović, nakon slučaja Hamidović 2010. i 2011. godine u Francuskoj. Safeta Hamidović je  upravo jedna od supruga Salčinovića koji je žene koristio kao mašine za rađanje pa tako sa nekoliko njih ima 21 dijete. Djecu je koristio za krađe. Salčinoviću se zbog navedenih djela još uvijek sudi na Sudu BiH.

Privođenje osumnjičenih članova klana u akciji CD u junu 2015. godine 

Istražitelji u Francuskoj mjesecima su se mučili da otkriju stvarni identitet grupe koja je u metroima pljačkala turiste jer su se predstavljali imenima poput Štrumfeta ili Viljuška dok je za istražitelje u BiH problem bio što većina njih nije upisana u matične knjige rođenih. Dokumenti koje su koristili i koji najčešće nisu glasili na njihovo stvarno ime izdavani su u Ambasadi BiH u Parizu i nekoliko gradova u BiH zbog čega je uhapšen konzul BiH u Parizu i službenici u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Klan Hamidovića je funkcionirao tako što su muževi, braća i rođaci žene slali u Francusku gdje su ih tjerali da dnevno prikupe i do 300 eura – krađom ili prosjačenjem – ukoliko žele priliku da se vrate kući i ponovo vide svoju djecu. Sve je otkriveno tokom višemjesečnog promatranja i prisluškivanja telefona članova te grupe. Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno