Ostali sportovi

KK PERFEKT ugostio Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
KK PERFEKT ugostio Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK – Sinoć smo u sali kluba na prvom spratu u Robnoj kući Bosanka ugostili predstavnike Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u zeničko-dobojskom kantonu. Oni su izmjerili nivo šećera u krvi dobrovoljcima(djeci) prije i nakon treninga, te smo ustanovili i objasnili članovima kluba kako i koliko fizička aktivnost utiče na nivo šećera u krvi, te ih upoznali da postoje djeca i mladi koji imaju problema,tj boluju od šećerne bolesti.
Naš karate klub ima članicu kluba Dulaš Šejmu, koja je ogroman borac i već duže vrijeme se bori sa navedenom bolesti. Naša Šejma je jedna od najredovnijih i najupornijih članova u klubu, a na zadnjem kolu ZDK lige klub joj je uručio i zlatni pehar kao najboljem takmičaru kluba. Dulaš Šejma je i pomoćni trener u našem klubu, a trenutno se sprema za učešće na Državnom prvenstvu, te su u toku i pripreme za polaganje za majstorsko  CRNI POJAS.
Navedeni gosti su došli povodom obilježavanja PLAVOG NOVEMBRA, tj. povodom mjeseca u kojem se najviše piše i priča o problemu i teškoćama sa kojim se bore djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti. Za nekoliko dana tačnije 14.11. je SVJETSKI DAN DIJABETESA.
Želimo naglasiti da su DJECA I MLADI oboljeli od šećerne bolesti izuzetno veliki borci u životu i sa životom i da su to prerano postali. Udruženje se bori za bolja i veća prava djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti. Najveći cilj Udruženja jeste da nadležne institucije ČUJU njihov glas i omoguće i podrže nabavku besplatnih senzora i veći broj trakica za mjerenje šećera.
Predstavnici Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti su nam opisali kako izgleda jedna priprema za dolazak na trening ili odlazak u školu djeteta koje boluje od šećerne bolesti. Prije svakog izlaska osim pripreme stvari za navedenu aktivnost mora se ubosti i izmjeriti vrijednost šećera. U slučaju da je nivo šećera povišen, onda mora da pusti korekciju inzulina putem inzulinske pumpe ili pena. A ako je nivo šećera nizak, onda mora pojesti neku voćku ( čak iako se djetetu u tom trenutku ništa ne jede). Navedena djeca znaju da to moraju i da moraju IZUZETNO MNOGO paziti na stabilan nivo šećera u krvi. Sa sobom uvijek nose tablete grožđanog šećera, jer u toku bilo kakvih aktivnosti nivo šećera može da brzo padne i postoji opasnost od hipoglikemije, tj preniskog nivoa šećera u krvi i tada mora brzo da reaguje i podigne šećer u normalu.
Djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti su veliki borci i heroji, te nose ogroman teret i odgovornost na svojim leđima.
Djeca i mladi oboljeli od šećerne bolesti su sasvim normalna djeca i vole da se druže, igraju, vježbaju, treniraju, takmiče i da budu aktivna.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno