Biznis

Kina će Oružanim snagama BiH donirati 2,5 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kina će Oružanim snagama BiH donirati 2,5 miliona KM – Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u BiH Chen Bo potpisale su danas Sporazum o vojnoj pomoći za BiH između Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine, kojim će Kina donirati BiH 10 miliona juana, odnosno oko 2,5 miliona KM.

Vojna pomoć, odnosno donacija, ogledat će se u isporuci specijaliziranih inžinjerijskih i građevinskih mašina za potrebe Oružanih snaga (OSBiH).

Ministrica Pendeš zahvalila je ambasadorici Chen Bo za pomoć i podršku koju Vlada NR Kine pruža BiH u smislu dodatnog jačanja sposobnosti OSBiH.

Ovaj sporazum posebno će osnažiti inžinjerijske kapacitete OSBiH koji će biti angažirani u realizaciji misijskih zadataka u vezi sa pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih nepogoda te u izgradnji i popravci potrebne infrastrukture u našim lokalnim zajednicama.

Sagovornici su tokom susreta naglasili uspješnu saradnju u oblasti odbrane i izrazili želju za nastavkom i produbljenjem ove saradnje i u narednom period te još jednom istakli značaj ove donacije za Oružane snage BiH, kao i za sve stanovnike BiH, koji će na indirektan način imati koristi od ove pomoći.

MOBiH je prethodno s kineskim ministarstvom narodne odbrane potpisalo Memorandum o razumjevanju o saradnji u području odbrane te dva protokola o vojnoj donaciji NR Kine za BiH.

Ovi dokumenti potpisani su 2005, 2010. i 2013. godine i odnosili su se na pomoć u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, vojne tehnike i tehnologije, vojne nauke i istraživačkog rada, vojne kulture, sporta i medicine kao i razmjene iskustava o učešću u međunarodnim operacijama podrške miru.

Na osnovu potpisanog Memorandum i Protokola, kineska strane je do sada OSBiH ukupno donirala 17 inžinjerijskih mašina koje su u proteklom periodu dodatno ojačale njihove kapacitete, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno