Ostali sportovi

Kick box postao dio olimpijske porodice: Bahrudin Mahmić nada se nastupu na Olimpijadi

Kick box postao dio olimpijske porodice: Nermin Bašović oduševljen odlukom, Bahrudin Mahmić nada se nastupu na Olimpijadi.

Svjetska kickboxing organizacija (WAKO) priznata je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), a ova informacija obradovala je sve ljubitelje borilačkih sportova u našoj zemlji, ali i takmičare i trenere u ovom sportu. Ova odluka donesena je juče na sjednici Upravnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta u Japanu.

Nermin Bašović, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2003. i Sportista godine BiH za 2003. godinu, također ne krije oduševljenje zbog ove odluke.

– Ulaskom u MOO kickboxing je napravio jedan veliki, mogli bismo reći najveći korak prema uvrštenju u olimpijski program, i, ako bude sreće, mogli bismo ga gledati na igrama u Parizu 2024. godine. Kick box u budućnosti ima veliku obavezu da bude još bolji, i u naredne tri godine svi moramo raditi na ispunjavanju važnih kriterija MOO i razvijati kickboxing u skladu sa olimpijskim vrijednostima i načelima. Bit će teško ostvariti taj cilj, biti na Olimpijadi, koliko je teško ući tako je lako ispasti. Svjedočimo da je boks u krizi i da je u pitanju da li će biti izbačen iz olimpijskog programa, a svima nama treba biti jasno da poštenim, vrijednim i upornim radom svih nas možemo biti dio olimpijske porodice i ostvariti naš cilj- biti na Olimpijadi – kaže Bašović koji posljednjih godina sa dosta uspjeha prenosi bogato znanje članovima Kick boxing akademije Ilidža.

Zeničanin Bahrudin Mahmić prošle godine postao je svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kilogram u Mađarskoj, nakon što je porazio Srbijanca Bojana Džepinu.

– Sada svi drugačije gledaju na kickboxing. Na ovu odluku čekalo se više od dvije godine. Kick box je napokon dobio status kakav zaslužuje. Godinama imam odlične rezultate, ali nikada nisam mogao biti izabran za najboljeg sportistu u kantonu ili gradu, jer nismo bili priznati od Olimpijskog komiteta. Sada ću i ja, ali i druge kolege konačno imati priliku da konkurišemo za priznanja koja nam pripadaju. Nadam se da će borci iz kick boxa dobiti priliku da učestvuju na OI. Naravno, moja je najveća želja da ponesem zastavu Bosne i Hercegoovine na Olimpijadi. Olimpijske igre su san svakog sportiste i nakon posljednje odluke postoji nada da ću i ja ostvariti svoj san – kaže Mahmić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem