Info

Kenela Zuko: Elektronski mjerači su veliki korak za djecu dijabetičare

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inicijativa zastupnice u Predstavničkom domu parlamenta FBiH Kenele Zuko koja se odnosi na elektronske mjerače šećera u krvi prihvaćena je jučer.

Naime, tražila je da elektronski mjerači budu uvršteni na esencijalnu listu u Federaciji BiH i kao takvi budu dostupni za kontrolu šećera u krvi kod djece oboljele od dijabetesa i mladih do 26 godina starosti.

Kako je Zuko kazala za Hayat.ba, ona je tu inicijativu radila sa ljudima koji dolaze iz zdravstvene struke.

Ono što sam uspjela pobliže shvatiti jeste da djeca trenutno od Zavoda zdravstvenog osiguranja imaju samo po jednu trakicu za mjerenje šećera u krvi na dnevnoj bazi. Mnogo ih nema priliku da to sebi priušti, jer aparat sa tim senzorima košta oko 250 KM za mjesec dana. To je jedan veliki pomak, sa porodicama i roditeljima, i jedna olakšavajuća okolnost za djecu koja se nalaze u pretškolskim ustanovama, i gdje moraju ili vaspitačice ili roditelji dolaziti i mjeriti djeci šećer u krvi. Onda isto tako i djeca u osnovnoj školi. Ovim bi se riješio status te djece, u smislu da im malo olakšamo, jer oni se mjesečno moraju oko 200-300 puta bosti da bi izmjerili šećer – kazala je ona za Hayat.ba.

Ističe da se sa ovom usvojenom inicijativom ne završava poziv. Treba istrajati u tome da klinički centri dostave, a trebalo bi da imaju, podatke i statističke pokazatelje, odnosno koliko ima ove populacije.

Nažalost, zbog finansijskih okolnosti nije mogla biti obuhvaćena sva populacija, ali bitno je da se krene taj jedan korak.

Kako je pojasnila, sa ovim mjeračima djeca se uopće neće imati potrebu bosti. Postoji jedan aparatić koji se nosi na ruci i pomoću njega se mjeri šećer u krvi.

Na ovu inicijativu je najviše podstakla prezentacija jednog udruženja, gdje je saslušala majke djece sa dijabetesom.

Došla su djeca koja su pokazala kako to izgleda. Par majki je plakalo dok su objašnjavale kroz šta prolaze sa djecom, na dnevnoj osnovi. To me ponutkalo da sam jednostavno vidjela koliko je to olakšavajuća okolnost, ti senzori i aparati – govori za naš portal.

Što se tiče inicijative za starije od 26, Zuko kaže da bi voljela da je to moglo odmah, ali puno je različitih inicijativa.

Trenutno sam na jednoj konferenciji za osobe sa invaliditetom. I oni traže svoja prava. Sva prava koja se traže uglavnom se odnose na tu finansijsku osnovu koja je neophodna. Vjerujem da će se nastaviti to u narednom periodu, ali trenutno dajte da poduzmemo sve da ovo zaživi – rekla je Zuko na kraju za portal Hayat.ba.

 

Autor: N. Hasić/HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno