Zenica

KBZ: Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga u KB Zenica

KBZ: Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga u KB Zenica – Nakon adekvatne pripreme tj.prošlogodišnje nabavke savremenog operacionog mikroskopa (Pentero 900) i provedene edukacije na referentnoj klinici u Regensburgu, Njemačka, od danas je u našoj bolnici započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini.

Ova metoda ima veliki značaj i za pacijente i za neurohirurge.Cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje, budući da uklanjanje tumora u potpunosti ili skoro potpuno,  pokazuje pozitivan učinak na neophodno postoperativno liječenje. Potpuno uklanjanje tumora mozga znatno ovisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga. To je osobito važno jer se tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti. Međutim, granica između zdravih i oboljelih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo mozga, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva.

Boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, ali ne u zdravom tkivu, mogla bi značajno doprinijeti  za intraoperativnu diferencijaciju (razlikovanje)  s ciljem što većeg  uklanjanja tumora, što je sigurnije moguće.

Već neko vrijeme u hirurgiji oka uspješno se koristi boja koja se naziva natrij fluorescein.Početni rezultati iz Azije, Amerike i Europe u korištenju ove boje u hirurgiji intrizičkih tumora mozga, kaoi u vaskularnoj neurohirurgiji jako su ohrabrujući i čine našu osnovu za upotrebu boje.

Ova značajan operativni zahvat izveden je od strane neurohirurškog tima kojeg su činili: Prof.dr.sc. Rasim Skomorac; Mr.sc.Hakija Bečulić; dr Fahrudin Alić, instrumentarka Hećimović Sadmira i Kasap Semin, te anesteziološki tim u sastavu: dr Vujić Elis i anestetičar Jug Poljac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: