Zenica

KBZ: preminuo prvi pacijent ove zime od SARI – teške respiratorne infekcije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica Zenica je objavila da je preminuo prvi pacijent od SARI virusa, teške respiratorne infekcije. Pacijenti koji preminu od SARI ili sličnih teških vrsta gripe uglavnom dožive komplikaciju aktuelnog zdravstvenog stanja, odnosno imaju neki drugi zdravstveni problem, koji se dodatno iskomplikuije stanjem. SARI – teški oblik upale pluća koji se mogu vezati gripu.

Prenosimo saopćenje KBZ:

-Pacijent K.N. 1956 godište je bio hospitaliziran na Odjelu hematologije od 06.01.2020 g radi revizije osnovne hematološke bolesti i dogovora o daljem tretmanu. Sedmog dana hospitalizacije dobiva povišenu tjelesnu temperature, kašalj i druge simptome koji mogu ukazivati na gripu. Na standardnim radiogramima se nađe progresivna infiltracija u plućnom parenhimu, te obzirom da se radi o imunokompromitiranom pacijentu koji boluje od non Hodgkin limfoma, uzme se bris na virus gripe. PCR metodom potvrdi se influenza tip A. ( pacijent nije bio vakcinisan protiv gripe). Nažalost i pored napora u liječenju , zbog teške respiratorne infekcije (SARI), nastupio je smrtni ishod 18.01.2020. godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno