Zenica

KB Zenica jedina zdravstvena ustanova koja koristi inovativni softver za automatizovano formiranje listi čekanja pacijenata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Evropskog dana prava pacijenata, koji se obilježava 18. aprila, dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica, koji je direktno bio angažovan na realizaciji projekta u okviru koga je KB Zenica uvela softver za automatizovano formiranje listi čekanja pacijenata, dao je kratak osvrt na funkcionisanje ovog savremenog i inovativnog sistema, koji između ostalog pacijentima olakšava pristup određenim zdravstvenim uslugama.

Kantonalna bolnica Zenica uvela je inovativni softver 2020. godine u okviru Projekta sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koga provode Transparency International Bosna i Hercegovina i Centri civilnih inicijativa (CCI), uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je potpisala Memorandum o saradnji u okviru navedenog projekta, juna 2019. godine, započeo je rad na izradi softvera za automatsko kreiranje i javno objavljivanje listi čekanja. Po završetku dodatnih dogovora i obuke uposlenika Bolnice, sistem je operacionalizovan i instaliran u februaru 2020. godine i otpočelo je interno korišćenje, a do kraja iste godine je otvoren za javnost. Nakon više od godine i po dana, napravljen je kratak osvrt na to kako sistem fukcioniše i kakve je promijene donio ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Koje benefite je uvođenje inovativnog softvera za automatizovano formiranje listi čekanja pacijenata donijelo Kantonalnoj bolnici Zenica?

Završetak projekta uređenih transparentnih listi čekanja u okviru saradnje i partnerskih odnosa Kantonalne bolnice Zenica sa CCI i TI BiH u 2020. godini, je značajan iz više razloga. Napravljen je potpuno novi softver, za naručivanje na liste čekanja, olakšano je samonaručivanje i olakšan rad zdravstvenih radnika. Pacijent je redovno informisan, kako o samom terminu prilikom naručivanja, tako i o svakoj promjeni termina, ukoliko do nje dođe. Poboljšana je saradnja i komunikacija između bolnice i pacijenta. Same liste čekanja su javne, transparentne i dostupne, kako pacijentu, tako i menadžmentu bolnice ( http://lc.kbze.ba/). Menadžment može da analizira, da kontroliše liste čekanja, i sve ovo doprinosi smanjenju greške pri naručivanju, eventualnih nepravilnosti, a u konačnici i nekih koruptivnih radnji koje mogu da se pojave prilikom naručivanja.

Koje su prednosti zakazivanja specijalističkih pregleda i operacija putem novog softvera?

Uređeni sistem Listi čekanja se radi elektronski, jednostavan je i olakšava rad medicinskim radnicima pri naručivanju. Pacijent odmah dobije informaciju o terminu usluge i aktivno je informisan pri eventualnoj promjeni termina. Ovim načinom naručivanja na liste čekanja  unapređuje se komunikacija sa pacijentom i jača povjerenje pacijenta u ustanovu i sistem javnog zdravstva u cjelini. Dodatno, ovakvim naručivanjem se smanjuje broj nepotrebnih ulazaka u krug bolnice i putovanja pacijenta do bolnice, a što je posebno važno bilo tokom epidemije Covid 19.

Primijetili smo da je funkcionalno i praktično definisati broj usluga koje možemo uraditi sa javne liste čekanja, a što određuje struka prema medicinskim indikacijama i neophodnostima (onkološki tretman, operativni tretman..) ili prema vrsti usluge  i prema tome se formiraju posebne liste čekanja. Ustanova je definisala broj usluga koje može pružiti i obavezala odjele da obavezno pruže usluge sa javnih listi čekanja kako su planirane.

Kako je sistem funkcionisao tokom epidemije Covid 19?

Sistem automatizovanog zakazivanja pregleda u Kantonalnoj bolnici Zenica funkcioniše u kontinuitetu od samog uspostavljanja. Liste čekanja se prave uglavnom za vanbolničke pacijente. U vrijeme pandemije pružanje ovih usluga je bilo reducirano i liste čekanja su uglavnom mirovale ali je sistem naručivanja omogućio manje ulazaka u Bolnicu i time doprinio poštovanju protivepidemijskih mjera. U posljednja dva mjeseca sistem je ponovo aktueliziran, tako da  sada imamo  formirane liste za dvadeset usluga koje se naručuju na ovaj način.

Kako su pacijenti, a kako uposlenici Kantonalne bolnice Zenica prihvatili novi softver?

Pacijenti izražavaju zadovoljstvo i nema žalbi na zakazivanje pregleda. Navedeni softver je inovativan i u tom pogledu što omogućava i informisanje pacijenata o tome kako da se pripreme za pregled, koliko pregled traje, sistem kroz SMS poruke pacijenta podsjeća/obavještava da ne propusti zakazani rok, te da mu može dati uvid kako funkcioniše konkretni odjel i zdravstvena ustanova. Kada predaju dokumente, pacijenti ne moraju da dolaze po tu uputnicu, nego im sve piše u SMS poruci. Preko svog jedinstvenog koda, kojeg dobije SMS porukom, pacijent može pratiti da niko ne može zloupotrijebiti njegov termin i niko prije njega doći na red. Time se značajno unapređuje komunikacija na relaciji bolnica – pacijent. Takođe, sistem je prihvaćen od uposlenika koji rade naručivanje i kažu da im je posao olakšan. Olakšana je komunikacija pri naručivanju, nema nesporazuma i nezadovoljstava,  smanjen je broj dolazaka u Bolnicu.

Naše iskustvo je pokazalo da je ovako automatizovano zakazivanje zdravstvenih usluga koje se naručuju u liste čekanja, odgovara svima, da je funkcionalno i transparentno i isti preporučujemo svim zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge na ovaj način.

Na pitanja odgovarao, dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica

Više o  projektu

Projekat sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koji finansira Evropska unija, u vrijednosti od 490.000 eura, nastoji doprinijeti smanjenju rizika za pojavu korupcije u sektoru zdravstva u BiH kroz unapređenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH koji će poslužiti kao primjeri dobre prakse za dalje uspostavljanje sistemskih preventivnih rješenja i suzbijanje korupcije u sektoru zdravstva. Više informacija o projektu možete pronađi na: http://euresurs.ba/project/9



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno