Info

Kazne su drakonske: Šta se smije i u kojim količinama prenijeti preko granice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bliži nam se sezona godišnjih odmora, pa je dobro informisati se šta se smije i u kojim količinama prenijeti preko granice.

Treba istaći da je Hrvatska od početka ove godine 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone. Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine kažu da kazne za prekršaje unosa robe mogu biti drakonske pa je dobro znati navedena ograničenja.

Kada su u pitanju duhanski proizvodi, prema podacima koje su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavili Faktoru, putnici u zračnom saobraćaju u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja.

Za putnike u zračnom saobraćaju dozvoljeno je unijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Za putnike u drugim oblicima prometa (cestovni, željeznički…) dozvoljeno je 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje.

Kada su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede za sve vrste prijevoza. Svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jedan litar jačih alkoholnih pića.

– Unos trošarinskih proizvoda u količinama većim od količina naprijed propisanih za primjenu oslobođenja, dopušten je uz obračun i naplatu svih uvoznih davanja pod uvjetom da su isti: prijavljeni carinskom službeniku, unosi ih fizička osoba starija od 17 godina koja ih sama prevozi, namijenjeni za lične potrebe – navode iz UIO.

Također, carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika, tako da uopće nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

– Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma proizvoda iz ribarstva, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica, pod uvjetom da je svježa riba eviscerirana – izvađena joj je utroba – navode.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po osobi.

– Do dva kilograma dozvoljeno je unijeti mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uvjet da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja – navode iz UIO.

Bez ograničenja količine mogu se unijeti, između ostalog, hljeb, kolači, keksi, vafli i oblate, dvopek, čokolada i slastice, masline punjene ribom…

Kompletan spisak možete pogledati OVDJE.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno