Ljudi

Kavazović među najutjecajnijim muslimanima

Kavazović i Ternava među najutjecajnijim muslimanima
Kavazović i Ternava među najutjecajnijim muslimanima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kavazović među najutjecajnijim muslimanima- Lideri islamskih zajednica BiH i Kosova na listi najutjecajnijih muslimana u svijetu u 2017. godini.

Poglavari islamskih zajednica BiH i Kosova Husein Kavazović i Naim Ternava izabrani su među 500 najutjecajnijih muslimana u svijetu u 2017. godini.

Na ovu listu uvrštene su ličnosti na osnovu utjecaja u muslimanskoj zajednici te načina na koji je njihov utjecaj koristio zajednici, kako u islamskom svijetu tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima.

Publikacija “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu u 2017. godini” na prvom mjestu promovira “Top-listu 50” muslimana čiji se utjecaj može osjetiti u međunarodnom kontekstu.

Kao obrazloženje za Kavazovićev izbor, navodi se njegov rad na međureligijskom dijalogu s drugim vjerskim zajednicama u BiH, kao i napori na uključivanju žena u rad Islamske zajednice u BiH.

Naučnici i političari
Glavni muftija Kosova Naim Ternava je, prema publikaciji, ključna figura u nastojanjima muslimanske populacije da prevaziđe ratne strahote. Bio je jedan od pokretača Međureligijskog vijeća na Kosovu.

Kavazović i Ternava su navedeni u odjeljku “Upravljanje vjerskim pitanjima”.

Bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić i dr. Enes Karić su među najutjecajnijim u naučnim pitanjima, a dr. Rusmir Mahmutćehajić u društvenim.

Na listu je uvrštena i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, u odjeljku “Političari”.

Na listi najutjecajnijih političara je i Australac Ed Husić, čiji su roditelji porijeklom iz BiH. Husić je 2010. godine izabran za zastupnika u Parlamentu Australije. Prvi je musliman koji je položio zakletvu na dužnost premijerovog sekretara za Parlament stavljajući ruku na Kur’an.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno