Biznis

Katar zainteresiran za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH

Katar zainteresiran za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH – Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se jučer u Dohi s ministrom okoliša, urbanizma i poljoprivrede države Katar Mohammedom bin Abdullahom Al Rumaihijem, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Razgovoru su prisustvovali ambasador Katara u BiH Rashid Mubarak Al-Kuwari i bh. ambasador u Kataru Tarik Sadović.

Tom prilikom, razmijenjena su i skustva, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji i konstatirane mogućnosti za njezino proširenje u brojnim oblastima. U otvorenom razgovoru ministar Al Rumaihi je istakao da je građanima Katara Bosna i Hercegovina u srcu i da imaju posebne emocije spram naše zemlje. Zbog toga se, prije svega, ekonomska saradnja dviju zemalja mora intezivirati na obostrano zadovoljstvo.

S tim u vezi, izrazio je interes Katara za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH, kao i voća i povrća. Spomenuo je činjenicu da meso iz Južne Amerike do Katara putuje i do 17 sati, a da bi iz BiH moglo biti dopremano za četiri do pet sati, naravno, pod pretpostavkom najavljene skore uspostave direktne linije između Dohe i Sarajeva.

“Trebali bismo uspostaviti dobru saradnju u tom smislu. Iz Sarajeva bi dnevno deseci tona mesa mogli biti plasirani u Katar”, kazala je Đapo.

U pogledu turizma, BiH je veoma atraktivna destinacija za državljane zemalja Zaljeva jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna. Đapo je kazala da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima.

“BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu, halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, odnosno odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih perfektna destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje”, podvukla je Đapo.

Također, Katar se ubrzano razvija zbog organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Osjeća se prezasićenost brojem automobila i neophodne su nove ceste i objekti, koji se svakodnevno grade.

“Ministar Al Rumaihi iskazao je mogućnost da bh. firme učestvuju u tenderima za izgradnju i pojektiranje cesta i autoputeva te da dobiju vrijedne poslove”, kazala je Đapo poslije sastanka.

Katar ima vodeću ulogu u zaštiti okoliša u zemljama Zaljeva te je dogovoreno i povezivanje fondova za zaštitu okoliša dviju zemalja te mogućnosti saradnje u raznim zajedničkim projetima. Katar je voljan finansirati konkretne projekte te razvijati saradnju eksperata dviju zemalja radi obostranog interesa. Ministar Al Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da uskoro posjeti našu zemlju.

Na marginama 17. Doha Foruma na kojem učestvuje, ministrica Đapo susrela se i s Hassanom Al Thawadijem, koordinatorom za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Tom prilikom uspostavljeni su kontakti i naglašena mogućnost buduće saradnje BiH i Katara i na ovom velikom svjetskom projektu.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem