Politika

Kasumović za ministra iz reda HDZ-a predlaže Miroslava Šoku !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici stranaka “Šestorke”, u prostorijama stranke BHI-KF, održali su sinoć još jedan u nizu sastanaka na kojima je razgovarano o formiranju vlasti u ZDK. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih šest stranaka koalicije, a najviše se razgovaralo o ulasku HDZ-a u koaliciju, piše portal visoko.ba, a prenosi drukciji.ba.

Ono što je zanimljivo, tvrdi naš izvor, jeste odnos DF-a i BHI-KF koji su u medijima isticali da ostaju kod principa potpisanih u sporazumu, a to je da proširenje koalicije može uslijediti samo uz konsenzus svih šest stranaka.

Obzirom da je DF jasno kazao da ne želi uvođenje HDZ-a u koaliciju, a iz Kasumovićeve stranke ih podržali na način da će, kako su istaknuli, ostati principijelni i onemogućiti ulazak HDZ-a u koaliciju zbog stava DF-a, stvari su u praksi potpuno drugačije. Da je sve to samo predstava za javnost potvrđuju sinoćnji stavovi DF-a koji bi, prema onome što se moglo čuti na sastanku, na neki način ipak bio dio Vlade ZDK u kojoj sjede i ministri HDZ-a, a da se to nekako kroz javnost predstavi drukčije, ali i Kasumovićeve stranke iz koje su na sastanku na neki način izigravali advokate HDZ-a čiji su stav i zahtjeve ulaska u vlast predstavili koalicijskim partnerima.

Sudeći prema reakcijama i raspravi koja je uslijedila želje Kasumovića, Konakovića i SDP-a da na prečac uvedu HDZ u koaliciju u ZDK ići će teže od očekivanog. Ono što zenički gradonačelnik Fuad Kasumović nije informirao svoje partnere jeste to da je prije službenog sastanka u prostorijama njegove stranke u podrumu jednog zeničkog restorana održao poseban sastanak na kojem su, pored ostalih, prisustvovali predstavnici HDZ-a, SDP-a, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković i Fuad Kasumović, a tema je bila kako u punom kapacitetu uvest HDZ u koaliciju u ZDK, što je jedno u nizu “naređenja” Dragana Čovića koje moraju da izvrše Kasumović, Konaković i Nikšić.

Zanimljivo je, tvrdi naš izvor, da je na tom sastanku Kasumović kazao da će njegova stranka imenovati jednog ministra iz reda Hrvata, a da HDZ imenuje, velikodušno im je predložio Kasumović, Miroslava Šoku iz Zenice za drugog ministra iz reda Hrvata. Naravno, delegacija HDZ-a nije pristala na takav prijedlog. Inače, Miroslav Šoko predsjednik je GO HDZ Zenica koji je na proteklim izborima osvojio svega 92 glasa, a povezanost Šoke s Kasumovićem odavno je poznata. Interesantno je spomenuti da Šoko, baš kao i Kasumović, vodi brigu o svojoj supruzi koju je postavio na mjesto tajnika GO HDZ Zenica, ali je nedugo zatim reakcijom stranačke centrale smijenjena. Kasumović je imao više sreće s imenovanjem supruge koja je na funkciji direktorice Doma zdravlja Zenica, čije upravljačke strukture postavlja direktno gradonačelnik.

Sastanak “Šestorke”, baš kao i onaj između Kasumovića, Konakovića i HDZ-a, okončan je bez posebnih zaključaka i s mnogo novih pitanja bez odgovora. Pitanje svih pitanja, a nakon novonastalih okolnosti na razini Federacije BiH, je kuda ideš “Šestorko”?



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno