Politika

Kasumović tvrdi da bi u slučaju oprosta duga krivično odgovarao, zakon kaže drukčije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je nakon višesedmičnog odsustva u javnosti se pojavio Fuad Kasumović i to u emisiji N1, Dan uživo gdje ga je ugostila Emela Burdžović. Tom prilikom gradonačelnik Kasumović je izjavio da bi u slučaju da oprosti/otpiše kamate krivično odgovarao.

Na današnjoj press konferenciji RMU Zenica direktor Mensur Hukić je naveo:

“Podsjećam da je RMU Zenica u potpunosti izmirio obavezu i uplatio glavnicu naknade za KGZ te pozivam gradonačelnika da, u skladu s članom 2. Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, izvrši otpis kamata RMU Zenica” – kazao je Hukić.

Navodi da je u septembru 2019. godine Grad Zenica objavio javni poziv u kojem se kaže da “se pozivaju sva fizička i pravna lica, dužnici Grada Zenica po bilo kom osnovu, da uplate Gradu Zenica svoja dugovanja u pogledu glavnica i troškova postupka, a Grad Zenica se obavezuje da će iste osloboditi obaveze plaćanja zateznih kamata”.

“Iako su objavljeni uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja zatezne kamate bili opšti i postavljeni za sva pravna i fizička lica, bez izuzetaka i posebnih okolnosti koji isključuju ponuđenu mogućnost oslobađanja od plaćanja kamate, Grad Zenica se po prijavi na javni poziv RMU Zenica, iako je ispunjavao uslove iz javnog poziva, nije očitovao. Time je prešutno izuzeo RMU Zenica od oslobađanja od plaćanja zatezne kamate na javne prihode KGZ te time diskriminisao RMU Zenica u odnosu na druge obveznike – smatra Hukić.

RMU Zenica je 24. februara 2021. godine Gradu Zenica i Gradskom vijeću Zenica uputio prijedlog/molbu za oslobađanje od plaćanje zateznih kamata po osnovu KGZ-a.

Drugi put je isti prijedlog uputio i 1.10.2021. godine, a treći put 16.11. 2021. godine “zahtjev za hitno razmatranje prijedloga za oslobađanje od plaćanja naknade za zatezne kamate za plaćanje KGZ-a”, a potom i urgenciju 25.01.2022. godine.

Hukić je ponovo pozvao gradonačelnika Fuada Kasumovića da deblokira račun RMU Zenica, kako bi isplatili plaću i naknadu za topli obrok uposlenicima.

“Pozivam gradonačelnika da izvrši otpis predmetnih zateznih kamata, jer za to ima i pravni osnov. Pravni osnov za naš zahtjev nalazimo u činjenici da je zakonodavac na nivou Federacije BiH prepoznao potrebu te Zakonom o stopi zatezne kamate na javne prihode, omogućio otpis zatezne kamate na javne prihode bez obzira na njenu visinu. Kako se predmetna zatezna kamata odnosi na naknadu za korištenje KGZ-a, koja je po prirodi javni prihod, nema smetnje za lokalnu zajednicu da omogući otpis istih” naglasio je Hukić.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno