Politika

Kasumović traži poništenje izbora te podnosi krivičnu prijavu protiv GIK-a Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BH-KF), gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, obznanio je na današnjoj press-konferenciju tog političkog subjekta sa sjedištem u Zenici dokumenta za koja tvrdi da dokazuju izbornu krađu u tom gradu.

Kasumović je ustvrdio da je “veliki aktivista SDA Meša Šaćirović”, u prostorijama Gradske izborne komisije Grada Zenica, s “lažnom akreditacijom da može posmatrati”, boravio kada su se mijenjali birački odbori. U prostorijama GIK-a Zenica, kaže on, Šaćirović je boravio i u nedjelju ujutro.

-Danas ide krivična prijava protiv GiK-a Zenica, jer su oni dozvolili to. Oni su morali ili trebali znati da je to lažna akreditacija, jer akreditacije upravo izdaje taj GiK – izjavio je Kasumović na pres-konferenciji.

Najavljuje da će zbog nepravilnosti od Centralne izborne komisije (CIK) tražiti poništavanje izbore u Gradu Zenica.

-Ovo je sve osim izbora. Obično se u narodu kaže da ko gubi ima pravo da se žali, a naprotiv, ovo je prvi put u istoriji, mislim u svijetu, da čovjek koji je apsolutno pobijedio u Zenici, traži poništenje izbora. Ja, kao apsolutni pobjednik, tražim radi nepravilnosti koje su se dogodile, radi kriminala koji se dogovorio, da se ponište kompletni izbori u Gradu Zenica – kazao je Kasumović.

Radi se, naveo je, o “produženom krivičnom djelu koje radi SDA i njihovi puleni” te je kako su i za Lokalne izbore 2020. godine “obučavali predsjednike biračkih odbora iz SDA”. SDA je, ocjenjuje Kasumović, “ponovo osramotila Zenicu, jer u tom gradu nisu otvorene 32 vreće s glasačkim listićima”.

-BHI insistira i zabranjuje bilo kakvo otvaranje vreća. Tražimo hitno, po osnovu Schmidtovih mjera, po osnovu zakona ove države, a ne vjerujući MUP-u ZDK-a, da se hitno angažuje Federalna uprava policije ili SIPA i državno tužilaštvo – kazao je Kasumović.

Saopćio je kako upravo pred pres-konferenciju svoju sjednicu održava i GiK Zenica koja će podnijeti krivičnu prijavu protiv Meše Šaćirovića.

BHI-KF je na proteklim izborima, prema nepotpunim i nepotvrđenim preliminarnim rezultatima, osvojila mandate za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona te jedan mandat za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, a na pragu su osvajanja i mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno