Politika

Kasumović se na Facebooku oglasio o dešavanjima u zeničkom rudniku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon nekoliko dana šutnje javnosti se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te je na temu zeničkih rudara pozvao nadležne da rade svoj posao.

Iako nije prisustvovao današnjem sastanku na kojem se trebalo razmatrati o rješenju problema rudara u Zenici koji drugi mjesec preživljavaju bez plaće, večeras se javnosti obratio i Kasumović kojeg su danima prozivali zenički rudari i tražili da reaguje.

U svom statusu na Facebook stranici Kasumović je pozvao federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i generalnog direktora JP “Elektroprivreda BiH” Admira Andeliju da rade svoj posao i osiguraju uslove za nesmetan rad zeničkih rudara i isplatu njihovih primanja.

“Zahvaljujući domaćinskom odnosu i sistemskom rješavanju problema, Grad Zenica ima stabilan budžet i svoje obaveze pravovremeno izvršava, te očekujemo da resorno federalno ministarstvo i menadžment visokoprofitabilnog društva EPBiH izvršavaju svoje obaveze prema uposlenicima, među koje spadaju i zenički rudari ali institucijama i ustanovama kao što je i Grad Zenica. Podsjećam da dugovanja Elektroprivrede BiH prema Zeničanima datiraju iz 2005. godine, te da nema opravdanja za nepoštovanje više sudskih presuda u korist Grada Zenica koji je uvijek imao razumijevanja. Tim prije jer smo često radili vaš posao, apelovali da se ovaj skoro dvije decenije stari problem riješi na zadovoljstvo svih strana, a posebno građana Zenice”, napisao je Kasumović.

Upravo danas Džindić je sazvao sastanak kojem je prisustvovao i Andelija te predstavnici sindikata rudara Zenice i FBiH gdje se razgovaralo o rješvanju krize u zeničkom rudniku. Sastanku se nije odazvao Kasumović koji još nije potpisao ni Odluku Gradskog vijeća Zenica o isplati neustavnih kamata na KGZ na što je ranije plaćena glavnica u iznosu od oko 4 miliona KM.

Husić je danas kazao kako su svi izrazili spremnost, pa i EP BiH da plati kamatu u ratama iako su proglašene neustavnim i samo zeničkom rudniku nisu oproštene kada je plaćena glavnica i zatražen oprost kamata.

Kasumović je uz post objavio i fotografiju rješenja koje je nudio rudniku i EPBiH pred izbore 2022. godine, a to je da će oprostiti dug ako EP BiH taj iznos uplati na račune rudara zeničkog rudnika.

Rudari su danas u izjavi medijima kazali da ne mogu vjerovati da Kasumović nikada do sad nije izašao pred njih, a da je pred izbore dolazio i tražio da se glasa za njega.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno