Politika

Kasumović pozvao vijećnike parlamentarne većine da usvoje budžet Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kasumović pozvao vijećnike parlamentarne većine da usvoje budžet Zenice – Povodom neusvajanja Prijedloga Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za periodu 01.01. – 31.03.2020. godine i neusvajanja Budžeta Grada za 2020. godinu danas je u kabinetu Gradonačelnika Zenice održana press konferencija. O dešavanjima koja su prethodila nedonošenju Odluke o privremenom finansiranju, kao i posljedicama ovakve odluke po građane Zenice govorili su gradonačelnik Fuad Kasumović, gradski vijećnici Almir Babajić, Ekrem Tuka i Vahid Spahić.

“Partije koje se bave organizovanjem haosa očito najbolje u tome funkcionišu i evo tri godine to prenose na grad. Sve projekte koje smo pokrenuli, pa i neke započete u vrijeme moga prethodnika, namjerno opstruiraju, kako bi valjda narodu pokazali da bez SDA nema života i da samo oni mogu voditi Zenicu. Na svu sreću, Zeničani su prepoznali te namjere i brzo će izbori kada će ih kazniti. Kočničarima iz osovine zla poručujem, da je moja izborna kampanja počela kada sam pobijedio na prošlim izborima i da svaki dan radim na stvaranju boljih uslova za život građana. Mislim da su oni ipak rano krenuli sa svojom kampanjom jer nemaju šta da ponude. Od naroda su navikli samo uzimati i uskraćivati ga za osnovna prava. Međutim, dok sam ja gradonačelnik Zenice, to neće moći”, kaže gradonačelnik Kasumović.

On je poručio, kako je sa parlamentarnom većinom SDA-ASDA-SBB spreman razgovarati oko Budžeta.

“Neozbiljno je da nisu usvojili Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju čime su blokirali grad, djecu, socijalne kategorije, boračku populaciju, sport i sve drugo. Svaki dan radim do 17 sati i kada budu spremni da razgovaramo, neka dođu u Gradsku upravu”, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradski vijećnik Almir Babajić (SDP BiH) naveo je više primjera opstrukcije rada Gradske uprave i Gradskog vijeća od strane aktuelne parlamentarne većine.

“Svi smo svjedoci blokada koje u Gradskom vijeću traju već tri i po godine. Od Plave vode, preko kladionica, pa sada do grijanja koje je od životnog značaja za Zenicu. Prostorni plan Grada Zenica je usvojen u vijeću, pa je godinu i po dana čekao na usvajanje u Kantonu. Porezna uprava FBiH ima dvostruke aršine prema Zenici i drugim gradovima. Našem Zenicatransu se konstantno blokiraju računi, a sarajevskom Grasu koji je dužan 120 miliona KM, nikada. Ono što nas posebno boli jeste, da nam predsjedavajuća Gradskog vijeća na kraju jučerašnje sjednice nije dopustila da tražimo pojedinačno izjašnjavanje o zadnjem glasanju, o Prijedlogu Odluke o privremenom finansiranju. Imali smo potrebu da pokažemo Zeničanima koje to odgovoran za ovu situaciju i ko će snositi posljedice za probleme koji će nastati blokadom grada”, izjavio je Almir Babajić, gradski vijećnik.

Samostalni vijećnik Ekrem Tuka smatra da je situacija oko Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, unaprijed inscenirana i dogovorena.

“Svi ovi problemi koje ispaštaju građani Zenice su osmišljeni s ciljem destabilizacije Gradske uprave i funkcionisanja Grada. Imali smo priliku dogovarati se oko Budžeta i amandmana. Tri puta smo pozivani da ukažemo sve što želimo promijeniti u Budžetu. Protiv sam da se za Zenictrans izdvoji 3 miliona KM jer smo imali priliku da to radimo proteklih desetak godina i pokazalo se da to nije uspješno. Za spas preduzeća potrebno je da stručni ljudi urade analizu, kao i da inspekcija i istražni organi urade svoj dio posla. Sporni amandmani za spomen obilježje Javorje i put za Babino također su bez uporišta jer su spomen obilježja u nadležnosti Kantona, kao i taj put. Tako da nema smisla da se Grad opterećava za nešto što je u nadležnosti ZDK čiji je budžet mnogo veći”, smatra Ekrem Tuka.

Samostalni vijećnik Vahid Spahić koji je uz gradonačelnika bio najveći zagovornik rekonstrukcije puta za Babino, izjavio je kako je amandman za izdvajanje milion KM za sanaciju puta za Babino stigao kasno.

“Prošle godine smo imali višak prihoda i upravo vijećnici SDA su bili protiv toga da se radi taj put u vrijednosti 1,3 miliona KM. Našli smo kompaniju koja bi kreditirala izgradnju puta Bolnica – Arnauti – Puhovac ali se onda iznenada desio povrat puta u nadležnosti ZDK, što je definitivno politička igra. Zašto su ga sada vratili opet Kantonu? Moji Babinci trebaju znati da ih se ponovo pokušava prevariti jer od tog puta nema ništa obzirom da ga ni Federacija BiH, ni ZDK u narednih deset godina nemaju u svojim projekcijama. Ovim opstrukcijama dodao bih i put Mošćanica – Briznik u dužini 3.700 metara. Od 2017. godine iz ZDK čekamo dozvole i uvijek iznova nađu razlog da se stopira ta gradnja”, riječi su Vahida Spahića, samostalnog gradskog vijećnika.

Sa današnje press konferencije svim vijećnicima upućen je apel da se pridržavaju statutarnog djelovanja i da rade u interesu građana koji su im dali mandat s ciljem zastupanja njihovih interesa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno