Zenica

Kasumović posjetio Čimburijadu: Narod bez tradicije, nije narod

Podijeli ovu vijest:

Kasumović posjetio Čimburijadu: Narod bez tradicije, nije narod!- Obale rijeke Bosne u Zenici nakon dvogodišnje pauze usljed pandemije koronavirusa ove godine ponovo su mjesto odražavanja tradicionalne manifestacije “Čimburijada” kojom se u Zenici slavi dolazak proljeća.

Organizator “Čimburijade” je Forum građana Zenice, a pokrovitelj je Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem koja je još jednom potvrdila da poštuje sve tradicije u gradu pa tako i ovu stogodišnju. Upravo Forum građana Zenice i Gradska uprava Zenica rade na tome da se Čimburijada proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom BiH.

PROČITAJTE I:   Gradonačelnik ugostio Zeničanke pobjednice na takmičenju Izbor za fotomodela BiH

Svečanoj ceremoniji otvorenja “Čimburijade” prisustvovao je gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima, koji se kratko obratio prisutnima, a potom obišao Kamberovića polje i sugrađane koji su došli obilježiti ovu manifestaciju.

“Zahvaljujem se Forumu građana Zenice koji njeguju ovu dugogodišnju tradiciju Zeničana. Također, neizmjerno hvala i porodici Salčinović koja godinama baštini ovu tradiciju i osigurava besplatnu podjelu čimbura posjetiocima. Narod bez tradicije, nije narod. Dok sam gradonačelnik,

Gradska uprava Zenica će podržavati ovakve i slične manifestacije, a što smo činili i ranije. Ove godine finansijski smo podržali Čimburijadu i organizatora sa 10.000 KM, a naredne godine ćemo cjelokupnu organizaciju podići na još veći nivo kakav naš grad i ova tradicionalna manifestacija zaslužuju. Želim da svi građani uživaju u ovom danu i da obavezno probaju zenički “Čimbur”, što su mnogi već i učinili”, poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

PROČITAJTE I:   VIDEO: Zenica / Hasiba, samohrana majka osam godina proizvodi sir - bez struje

Nakon govora, gradonačelniku je uručen poklon i to maskota “Čimburko” i suvenir sa motivom ove manifestaciju, a koji su djelo ruku Abdulaha Frndića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno