Zenica

Kasap, Klisura i Mahmutović: “Osjećaj kao da iz mene izlazi stotinjak iglica, zavjere zadržite za sebe”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kasap, Klisura i Mahmutović: “Osjećaj kao da iz mene izlazi stotinjak iglica, zavjere zadržite za sebe” – “Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se vama to desi”, poruka je Zeničana iza kojih je teško vrijeme liječenja od Covida 19. Midhat Kasap, bibliotekar, Fuad Klisura, univerzitetski porofesor, doktor tehničkih nauka i Vahidin Mahmutović, pilot, magistar pravnih nauka – gostovali su u Novom danu, i sa javnošću podijelili svoja iskustva sa korona virusom.

Kasap je rekao da su dva osnovna simptoma koja je on imao, a to je nedostatak zraka i visoka temperatura.

“Temepratura je trajala danima, iscrpljivala me, lomila me. Bez obzira što je moja supruga bila uz mene, mazala me sirćetom, medicinskim alkoholom, davala mi paracetamol i išao sam na tuširanje. I to je bila samo pomoć u određenom trenutku. Nedostatak zraka me podsjeća na najgore. Nepravilno sam disao. Supruga mi je ulazila tokom noći da vidi da li sam živ”, priča Kasap.

Pakao da paklanije ne može biti

Sedam dana je bio na kisiku u bolnici.

“Zahvalan sam svima u bolnici u Zenici. Malo ko ih spominje, ja ih moram spomenuti. Fala Bogu respirator je posljednje što čeka pacijenta. Ono što bih preporučio svima koji imaju simptome, je da ne čekaju, odu kod ljekara, snime pluća. Ako treba budite na kisiku, i borite za sa život. Svako novo jutro u bolnici sam gledao kao dan bliži da ću izaći kući”, rekao je.

Fuad Klisura je istaknuo da teoriju zavjere ljudi zadrže za sebe.

“Pomozite ljudima koji su risikofaktor. Čovjek sam koji je ranije imao autoimunu bolest, već sam rizičan faktor. Planinarim, i nisam neko ko ima slab imunitet. Držao distancu, nosio masku i ne znam gdje sam pokupio“, kazao je.

Ispričao je i kako je počela borba sa ovim virusom.

“Odlazim kod oca u Travnik, bez ikakvih simptoma. U pola 11 mene fata užasna groznica. Temperatura nije bila velika, obaramo je paracetamolom. Onda u noći užas. Proljev, dijareja… Supruga u pola 3 dobija temperaturu 38,5. Ujutru meni ništa nije. Odlazimo u Zenicu u bolnicu. Odmah mi kažu da bi mogli biti to simptomi korone. Spreman sam i počinjem sa terapijom. Prvih pet dana nemam simptoma, samo se preznojavam. Supruga preživljava golgotu, sa temperaturum 38,8. Pet dana poslije mene je uzela užasna temperatura. Noć je najgora, temperaturu je teško oboriti. Voltaren čepićem, sićetom, ajmo se tuširati, kreveti mokri… Tih noći imao sam osjećaj da iz mene izlazi stotinjak iglica, oči su pune, ne mogu da gledam. Supruga i sin su imali gubitak čula mirisa i okusa. Ja sam imao osjećaj da mi se izoštrio sluh, kao da glamite na mene. Pakao da paklanije ne može biti”, ispričao je Klisura.

“Molim Boga da vakcina dođe što prije”

Vahidin Mahmutović, kazao je da svi koji imali koronu su preživjeli pakao i preobolovali medicinsku nepoznanicu.

“Temperatura mi je išla i do 40. Kada bih uspio je spustiti na 39 ili 38,5, da li su to bile duple doze paracetamola, ili masiranje alkoholom, bio sam presretan. Osmodnevno bunilo izazvano temeraturom, nesnosni bolovi u čitavom tijelu, kad niste u stanju da se okrenete, ne možete fokusirat pogled, nemate snage da hodate, a kad odete u toalet, pitanje je šta će se desiti. Kratko i jasno – jedan užas koji u svom životu nisam osjetio. Da li ćemo steći neki imunitet, ja nemam pojma, ali molim Boga da vakcina dođe što prije”, rekao je.

Dodao je da su izloženi napadima bezobraznih i polupismenih ljudi, te da za teorije zavjere krivi vlast.

“Naši epidemilolozi povlače se u stranu i nemate nastup nauke i medicine, da našem narodu objasne o čemu se radi”, rekao je.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno