Sudske klupe

Kantonalni sud Zenica: Potvrđena optužnica protiv Roberta Brešića zbog ratnog zločina i dvostrukog ubistva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 13.04.2023.godine, podiglo je optužnicu protiv Brešić Roberta zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Stav 1. u vezi sa članom 22. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 27.04.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija…

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO – TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
Broj: T04 0 KTRZ 0051794 23 – Zenica, 13.04.2023. godine
KANTONALNI SUD U ZENICI – -Sudiji za prethodno saslušanje-
Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, p o d i ž e m
O P T U Ž N I C U
Protiv: BREŠIĆ ROBERTA, 1969. godište, iz Livna, neosuđivan,
što je:
Za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane s jedne strane i vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine s druge strane, kao pripadnik Vojne pošte 1766 Hrvatskog vijeća odbrane, postupao protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12.08.1949. godine, tako što je lišio života dva lica Srpske nacionalnosti A. R., zvani „…“ i njegovog sina D. na način da je:

Dana 24.07.1992. godine, u večernjim časovima, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a – HOS-a, vozilom došao do zgrade na adresi … u Maglaju, u kojoj su bili nastanjeni A. R., zvani „…“ i njegov sin A. D., nakon čega su A. D. doveli do vrata stana N. V., te potom pozvonili na vrata pomenutog stana naredivši N.D., koji je otvorio vrata stana, da iz stana pozove A. R., a nakon što je isti izašao osumnjičeni Robert Brešić je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a – HOS-a A. R. i njegovog sina D. odveo uz stepenice do njihovog stana, da bi nakon kraćeg vremena, u namjeri da iste liše života, odvezli u pravcu mjesta Tujnice, općina Maglaj, gdje su ih hitcima iz vatrenog oružja lišili života, dakle, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kršeći pravila Međunarodnog prava izvršio
ubistvo dva civilna lica Srpske nacionalnosti, čime je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno