Info

Kantonalni programi stambenog zbrinjavanja

Mogućnost mladima za jeftiniji krov nad glavom
Mogućnost mladima za jeftiniji krov nad glavom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni programi stambenog zbrinjavanja- Vlada ZDK za ovu namjenu izdvojila je 2,2 miliona KM, a za mjesec se očekuje realizacija kredita. U KS projekt traje već osam godina, a prodato je blizu 400 stanova.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je konačnu listu aplikanata koji su se prijavili na javni poziv Vlade za stambeno zbrinjavanje mladih i dostavila je Investicijsko-komercijalnoj banci Zenica na provjeru kreditne sposobnosti aplikanata.

Za sve koji ispunjavaju uslove, ovo je izvanredna prilika da se stambeno osiguraju, jer pored manje kamatne stope, Vlada ZDK je na neki način garancija kandidatima tako da lakše mogu doći do kreditnih sredstava. Ovo je još jedan u nizu dobrih poteza Vlade u posljednje dvije godine. Kako je kazao kantonalni premijer Miralem Galijašević, ovo je realizacija obećanja datih na početku mandata.

Osnivanje porodice

– Vlada želi pomoći mladima u rješavanju ovih problema. Na taj način sigurni smo da će ostati na ovom prostoru i da će stvoriti uslove za sklapanje brakova i zasnivanje porodica. Konukurencija je bila velika, bilo je dosta prijavljenih i očekujem da će blizu 50 onih koji su na rang-listi dobiti kredite. Imamo fond od 2,2 miliona KM i nastojat ćemo pronaći mogućnost za nove kredite koji će omogućiti povoljnije kreditno finansiranje izgradnje stambenih objekata za mlade – kazao je Galijašević, dodajući da će realizacija kredita prema korisnicima krenuti za mjesec.

Dodaje da bi se svi trebali pozabaviti stvaranjem što boljeg privrednog ambijenta kako bi došlo do novog zapošljavanja i kako bi se privukle investicije i zaposlio veći broj mladih.

Javni poziv

I Vlada Kantona Sarajevo (KS) podržava mlade kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, i to od 2007. godine. U proteklim godinama osigurano je blizu 500 stambenih jedinica. Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kazao je za Faktor da je do sada prodato 400 stambenih jedinica.

-Imamo na raspolaganju još stotinu stambenih jedinica koje se nalaze na Dobrinji 5 i po desetak na lokalitetu Rosulja i Ilijaša. Na godišnjem nivou donosimo odluku o kategorijama osoba i načinu rješavanja, a po zadnjoj donesenoj odluci raspisali smo javni poziv koji ostaje trajno otvoren do prodaje i posljednje stambene jedinice – kazao je Lukić.

Kriza zaustavila pomoć

U Tuzlanskom kantonu (TK) subvencioniranje kamata na stambeno zbrinjavanje mladih ne provodi se već dvije godine, a kako su nam kazali u Uredu premijera TK, u budućnosti žele ponovo pokrenuti ovakav ili sličan projekat. Vlada TK je za ove namjene izdvajala 50.000 KM godišnje, a subvencionirane su kamate na postojeće stambene kredite u iznosu od 3.000 KM godišnje.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno