Info

Kampanja „Kilometri za Srebrenicu“: Prikupljena sredstva bit će usmjerena u projekte Memorijalnog centra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Kilometri za Srebrenicu“ biciklistička je tura koja će 31. jula krenuti od Beča do Srebrenice, a povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovaj humanitarno-sportski poduhvat, koji koordinira organizacija Pomozi.ba, bit će praćen simboličnom kupovinom kilometara, a na raspolaganju je 680 km. Sva prikupljena sredstva bit će usmjerena na održavanje rada Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ovim povodom smo razgovarali sa Sejfuddinom Dizdarevićem, jednim od učesnika ovog poduhvata. Kako nam je kazao, na put kreće zajedno sa trojicom prijatelja (jedan Nijemac i dva Turčina). Biciklistička tura trajat će devet dana, a dolazak u Srebrenicu planiran je 8. augusta.

– Ruta kretanja je Beč – Austrija, Kiseg – Mađarska, Lenti – Mađarska, Koprivnica – Hrvatska, Slatina – Hrvatska, Slavonski Brod – Hrvatska, Lukavac – Bosna i Hercegovina, Zvornik – Bosna i Hercegovina i Srebrenica – objasnio nam je.

Inicijativa se javila prošle godine, a postoji namjera da se isto nastavi i u predstojećim godinama.

– Ovo putovanje je ujedno i jedna vrsta testnog balona te namjeravam omasoviti ovo putovanje sljedeće godine, te omogućiti svim zainteresovanim učešće. Cijeli put je dug oko 700 km, što znači da u prosjeku vozimo na dan ca. 90 km. Prenoćišta su nam u hostelima u gradovima tako da ne nosimo dodatni prtljag (šator, vreće za spavanje), što bi nam otežalo kretanje. Planiranje je bilo izazovno, zbog korona virusa, jer je tek početkom jula Mađarska otvorila svoje granice za turiste, čime je oborena zadnja prepreka za put – naveo je naš sagovornik.

Sejfuddin nam je ispričao da je tražio način da pomen na Srebrenicu staviti van uobičajenog konteksta obilježavanja genocida.

– Htio sam dati jedan neobično okvir, koji će podrazumijevati duže vrijeme za sjećanje a ne samo za 11. juli. Također mi je bilo važno ovo putovanje baš NE obaviti za 11. juli, jer imam osjećaj da mi mislimo da nam Srebrenica samo na taj datum treba biti važna; no mi se Srebrenice trebamo sjećati svih 365 dana u godini i ne vezati se isključivo za 11. juli – datum koji ima svoje mjesto ali mi moramo tražiti širi kontekst kulture sjećanja – naglasio je Dizdarević.

Organizacija Pomozi.ba i učesnici ovog poduhvata su pozvali sve one koji su u mogućnosti da svojim simoličnim donacijama daju doprinos ovoj kampanji.

(Rabija Arifović/Preporod.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno