Posuđeno

Kamenolomi Široke stijene i Crkvice će tek postati problem Babinskog sliva!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Ubijeđen sam da je mještanima Babinskog sliva nepoznato da će se otkrivena (radna) površina oba kamenoloma znatno proširivati tokom ove godine. Prvim kamenolom upravlja ZGP d.o.o. Zenica koji je dio JATA grupacije iz Srebrenika a drugim upravlja Komgrad-Ze d.o.o. Zenica.
Samo da podsjetim, Ugovor o koncesiji ZDK je sa ŽGP-om potpisao 28.08.2013. godine na površinu od 12,2 ha u trajanju od 25 godina i to je samo lijeva strana Babine rijeke, dok desna strana Babine rijeke (mljevenje i skladištenje nasipnog materijala) nije riješena ovim Ugovorom nego sporazumom sa Gradskom upravom. Do sada je otkriveno samo 1/3 šumskog zemljišta (lijeva strana) na kojoj se vrši eksploatacija mineralnog resursa krečnjaka.
Komgrad-Ze d.o.o. Zenica je potpisao Ugovor o koncesiji sa ZDK 17.12.2014. godine na 2 ha i 0,6 ari na 20 godina, a anex ovog Ugovora je potpisan 18.02.2019. godine na 84 399 m² (8,4 ha) na 18 godina, sa time da su prve dvije godine samo za istraživanje koje su istekle. Do sada, i na ovom kamenolomu, nije otkrivena ni 1/3 ove površine od šumskog rastinja sa koje će se exploatisati krečnjak.
Upoređujući gore navedene pokazatelje sa započetim aktivnostima na terenu , i pripremama za nova otkrivanja, u skorije vrijeme ovaj ulaz u Babinski sliv će postati slika i prilika stanja u kojem se nalazimo. Umjesto zelenila imaćemo prašinu i beživotno sivilo.
Ovo stanje će se moći ublažit samo poštivanjem svih mjera iz zaštite i očuvanja životne sredine propisane u dobijenim dozvolama i rješenjima.
Samo u vodnoj dozvoli izdatoj od Agencije za vodno područje rijeke Save 5.9.2011. godine a obnovljenoj 26.10.2018. godine za ispuštanje tehnoloških otpadnih i oborinskih voda navedeno je da se nesmetano prikupljaju sistemom betonskih obodnih kanala te odvode na tretman u taložni bazen a zatim tretirane vode, preko okna za monitoring , ispuštaju u Babinu rijeku. Na lijevoj strani kamenoloma Široke stijene ovo djelimični postoji, dok sa desne strane uopšte ne postoje ove kanalice i taložnik. Stanje na kamolomu Crkvice je još gore, u njemu nema ovih kanalica uopšte, i nikog nije briga za ovo stanje i što se ubija i ono malo živog svijeta u Babinoj rijeci i ako ga ima.
Ranije smo pisali i o drugim nedostacima na ovim kamenolomima (zeleni živi zid, stalna rekultivacija, pojačano vlaženje…), i nama ne preostaje ništa drugo nego da uključimo inspekcijeke organe i da tražimo izmjenu vodnih dozvola u skladu sa članom 130, stav 2 Zakona zakona o vodama F BiH. Vlasnici ovih kamenoloma daju sitne ustupke mještanima Babinskog sliva , bez sistemskog rješenja, kako bi nastavili sa započetim aktivnostima i bez poštivanja ovih zakonskih i podzakonskih mjera.
Jakub Spahić, Eko Tvrtkovac


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno