Biznis

KAKVA JE SIGURNOST HRANE U FBiH: Federalni inspektori izdali 118 rješenja o zabrani rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini, pitanje sigurnosti hrane postaje sve značajnije, a inspekcije provode niz kontrola kako bi osigurale da proizvodi na tržištu zadovoljavaju propisane standarde.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) ističe da su tokom ove godine izvršili 524 nadzora u području sigurnosti hrane.

Ključni naglasak inspekcijskih nadzora bio je na trgovinama, mesnicama, ugostiteljskim objektima i farmama. Ukupno su izdali 118 rješenja o zabrani rada i 212 o uklanjanju nedostataka.

Također, izdali su 151 prekršajni nalog s financijskim teretom od najmanje 350.000 KM. Inspektori su izvršili neškodljivo uništenje više od 230 kilograma neusklađenih namirnica, a uzeli su 61 uzorak, od kojih su dva bila neispravna.

Uz nadzor federalne inspekcije, kantonalni organi također sudjeluju u osiguranju sigurnosti hrane. Kada je riječ o neispravnostima, najčešće se susreću s problemima u objektima gdje se vrši proizvodnja ili prerada hrane. Inspektori za hranu raspolažu s dva federalna inspektora koji su u 2023. godini izvršili 750 inspekcijskih nadzora.

U kontekstu uvoza, Sektor granične inspekcije FUZIP-a izvršio je 64.716 inspekcijskih nadzora na graničnim prijelazima. U ovim nadzorima uzeto je 3.378 uzoraka, od kojih devet nije odgovaralo zakonom propisanim kriterijima, što je rezultiralo zabranom uvoza i sprječavanjem plasiranja neusklađene hrane na tržište.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako je inspekcijski nadzor jedna od ključnih aktivnosti u osiguranju sigurnosti hrane. Unatoč naporima inspektora, izazovi se suočavaju s ograničenim brojem inspektora u odnosu na kompleksnost i obim posla u ovoj oblasti. Važnost kontrole hrane naglašena je kako bi se osigurala sigurnost potrošača i sprječilo plasiranje neispravnih proizvoda na tržište.

Autor: Slobodna Bosna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno