Info

Kako smo od izvoznika postali uvoznik električne energije?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako smo od izvoznika postali uvoznik električne energije? – Prije ravno deset godina, u vrijeme vrlo pozitivne investicione klime u BiH i okruženju, promoviran je najambiciozniji investicioni projekat u modernoj povijesti BiH – izgradnja desetak hidro i termoelektrana ukupne vrijednosti 8 milijardi eura.

Nažalost, ti su projekti zaustavljeni u zaglušujućoj političko-medijskoj kakofoniji koja je uglavnom dopirala s tri sarajevske adrese: iz Centrale SDP-a, kojim je tada upravljao Zlatko Lagumdžija, iz vrha SDA, na čelu sa Sulejmanom Tihićem, te iz medijske imperije Avaz pod upravom Fahrudina Radončića.

Mada su zagovornici ovog megaenergetskog projekta uporno tvrdili da BiH mora graditi nove elektrane koje bi zamijenile postojeće, kojima ističe radni vijek, malo ko se na to osvrtao. Lagumdžiji, Tihiću i Radončiću važno je bilo srušiti energetske projekte jer su preko njih ustvari rušili tadašnjeg lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Tadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, koji nesumnjivo spada u red najboljih poznavalaca energetskih prilika u BiH i regiji, u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ najavio je crni scenarij ako BiH ne počne užurbano graditi nove energetske objekte.

„BiH je najveći izvoznik električne energije na prostoru ex Jugoslavije, ali bojim se da da to neće potrajati dugo. Bojim se da bi i BiH mogla dospjeti na listu uvoznika električne energije ako ne napravimo zamjenske energetske objekte”, rekao je između ostalog Jerlagić.

Njegove riječi, nažalost, već su su obistinile. Budući da u posljednjih deset godina u Federaciji BiH nije izgrađen niti jedan ozbiljniji energetski objekat, bilans uvoza i izvoza električne energije, po prvi put u modernoj povijesti BiH, skoro je izjednačen.

Naime, Agencije za statistiku upravo je objavila šokantan podatak da je BiH na uvoz električne energije za pet mjeseci ove godine potrošila 114 miliona KM, a to je više nego dvostruko više u poređenju s istim periodom prošle godine!

Naš sugovornik od prije deset godina, Amer Jerlagić, danas kaže da je situacija u energetskom sektoru upravo alarmantna.

„Već naredne godine prestaju s radom najmanje dva termobloka a do 2021. godine još dva, u TE Tuzla i TE Kakanj, što znači da će se proizvodnja električne energije značajno smanjiti. Preračunato u novac – to je gubitak od najmanje 200 miliona KM. Ili ćemo graditi elektroenergetske objekte ili ćemo od izvoznika postati uvoznici električne energije. Bojim se da mnogima ova slika ni danas nije dovoljno bistra mada je jasna da jasnija ne može biti“, kaže Jerlagić.

Jerlagić kaže da BiH po energetskom potencijalu može biti regionalna velesila.

„Koristimo svega 30 posto hidropetencijala, to je čista, obnovljiva energija, to su stotine miliona koje zbog političke nesloge nismo u stanju iskoristiiti i popraviti negativni trgovinski bilans s inostranstvom. Električna energija je uvijek bila jak ekonomski adut BiH, ali bojim se da ćemo i taj adut ispustiti iz ruku ako se ne trgnemo i konačno počnemo raditi ono što smo trebali raditi još prije deset godina“, poručio je na kraju energetski ekspert Amer Jerlagić.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno