Info

Kako se regulišu saobraćajne nesreće koje je skrivila nepoznata osoba?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako se regulišu saobraćajne nesreće koje je skrivila nepoznata osoba? – U Bosni i Hercegovini su zabilježeni slučajevi saobraćajnih nesreća koje su skrivili vlasnici vozila koja uopće nisu bila registrovana, ali i nesreća za koje se ne zna ko ih je uzrokovao, npr kada krivac pobjegne sa mjesta događaja.

Sagovornici portala Fokus.ba ističu da je iznenađujuće visok broj saobraćajnih nesreća ove vrste ponajviše zato što brojni građani BiH voze bez da su registrovali svoj automobil.

Pripadnici MUP-a KS samo tokom aprila i maja ove godine iz saobraćaja su isključili 265 vozača koji su učestovavli u saobraćaju bez važeće registracije.

Kako su za Fokus.ba istakli iz Zaštitnog fonda FBiH, tijela koje je oformljeno upravo zbog ovih slučajeva, oni su po zakonu obavezani oštećenim stranama platiti odštetu u slučaju smrti ili fizičke povrede i materijalne štete prouzrokovane u saobraćajnim nezgodama u BiH u više slučajeva.

“Ako lice odgovorno za nezgodu ostane nepoznato, u tom slučaju Zaštitni fond obavezan je dati naknadu samo kod šteta zbog smrti ili fizičkih povreda. Zaštitni fond obavezan je dati naknadu u svim slučajevima gdje se nezgoda desila na teritoriji Federacije. Također, odšteta se plaća ako je nezgodu prouzrokovalo vozilo u pogledu kojeg nije ispunjena obaveza iz člana 3. ovog Zakona, odnosno obaveza osiguranja od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima upotrebnom motornog vozila”, naveli su iz ovog fonda za Fokus.ba.

Naknada ne može prelaziti minimalne limite osiguranih suma za svaku nezgodu, što je predviđeno i Zakonom o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila.

Kada je riječ o odgovornosti vozača I vlasnika neregistrovanog i neosiguranog vozila, pored uobičajenih kaznenih odredbi, ta osoba će biti odgovorna i prilikom regresnog potraživanja koje Zaštitni fond FBIH ima prema štetniku koji prouzrokuje materijalnu i nematerijalnu štetu uredno osiguranom oštećeniku.

direktno.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno