Info

Kako se prazni budžet FBiH?

Kadija te tuži, kadija ti sudi
Kadija te tuži, kadija ti sudi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako se prazni budžet FBiH?- Zanimljivo je da se, prema informacijama Faktora, u oko 70 posto sudskih sporova pri tužbama po osnovu kolektivnih ugovora na ročištima nije pojavljivala strana koja bi zastupala Vladu FBiH.

Najveći društveni problem u Federaciji BiH, kako je nedavno premijer Fadil Novalić ocijenio, problem tužbi budžetskih korisnika protiv federalnih institucija i nižih nivoa vlasti, nastao je upravo u pravnim temeljima ovog većeg entiteta.

Odštetni zahtjevi

Više od 95 posto službenika i namještenika je tužilo Vladu FBiH na osnovu kršenja prava iz Općeg kolektivnog ugovora, koji je potpisan 2005. godine, a ukupni iznos tužbi, računajući i niže nivoe vlasti, prelazi milijardu KM. Talas tužbi su, prema informacijama Faktora, pokrenule institucije koje su zadužene za čuvanje pravnog poretka FBiH.

Pioniri podnošenja tužbi po osnovu kršenja prava iz ekonomski neopravdanih kolektivnih ugovora su službenici institucija kao što su Vrhovni sud FBiH, Ustavni sud FBiH te Federalno pravobranilaštvo, koji ujedno i dominiraju po iznosu odštetnih zahtjeva. Tako, primjera radi, zamjenica federalnog pravobranioca Azra Olovčić na osnovu tužbe podnesene 11. novembra 2015. godine od Vlade FBiH potražuje nevjerovatnih 114.000 KM.

Azru Olovčić u ovom sporu zastupa advokatica Amra Gurda, a Vladu FBiH Federalno pravobranilaštvo, odnosno institucija u kojoj je Azra Olovčić uposlena i čije su kolege također tužile svog poslodavca. Dakle, osobe koje su tužile Vladu FBiH ujedno su je i branile pred nadležnim sudovima.

Zamjenica federalnog pravobranioca Zijada Kučuković na osnovu tužbe podnesene 30. oktobra 2015. godine također potražuje 114.000 KM, a nju također zastupa advokatica Amra Gurda. Vladu FBiH, naravno, zastupa Federalno pravobranilaštvo. Branka Delić, također zamjenica federalnog pravobranioca, bila je nešto skromnija u određivanju odštetnog zahtjeva, pa na osnovu tužbe podnesene 15. januara 2016. godine potražuje 33.000 KM.

Azra Olovčić, Zijada Kučuković i Branka Delić se pominju i u odvojenom sudskom postupku pokrenutom 11. septembra 2012. godine, putem kojeg potražuju 23.387 KM i taj postupak je već riješen u njihovu korist. U isti postupak su uključene i njihove kolege Alaudin Mešetović, Spomenka Jukić, Nermina Deljkić i Inda Ažman i svi su inkasirali navedeni iznos. Nermina Deljkić i Mediha Mehonović, zamjenice federalnog pravobranioca, ne odustaju od uzimanja novca od Vlade FBiH, pa su 2. februara 2016. godine podnijele novu tužbu tešku 91.500 KM.

Vlada FBiH bez odbrane

Zanimljivo je da se, prema informacijama Faktora, u oko 70 posto sudskih sporova pri tužbama po osnovu kolektivnih ugovora na ročištima nije pojavljivala strana koja bi zastupala Vladu FBiH, odnosno kolege podnosilaca tužbi. Upitna je namjera i u slučaju pojavljivanja, s obzirom na to da se radi o osobama koje su i same tužile Vladu FBiH po istom osnovu.

Uzimajući u obzir da se radi o ukupnom iznosu većem od milijardu KM, očigledno je da se radi o najvećem finansijskom udaru na FBiH, a zloupotrebama položaja koje su dovele do ovih iznosa bi se, u konačnici, trebale pozabaviti druge pravosudne institucije.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno