Info

Kako se pravilno zaštititi od UV zračenja

Evo kako se pravilno zaštititi od UV zračenja
Evo kako se pravilno zaštititi od UV zračenja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako se pravilno zaštititi od UV zračenja- Brojna saznanja o štetnosti UV zračenja probudila su svijest o štetnim učincima dugotrajnog sunčanja i opasnim posljedicama po zdravlje kao što su rak kože, katarakte, alergije na sunce i ubrzano starenje kože.

Pored svih upozorenja, mnoge osobe taman ten smatraju atraktivnim i žele ga postići u što kraćem roku, sunčanjem u najtoplijem periodu dana ili odlaskom u solarije. Posljedice se ne uočavaju odmah, jer je koža organ koji pamti, a stvarna cijena modnog trenda plaća se kasnije.

Preparati za zaštitu od sunca trebaju omogućiti sto duži boravak na suncu, bez nuspojava na koži i štetnih posljedica po zdravlje. Njihova primjena se preporuča tijekom cijele godine u cilju zaštite kože od nuspojava UV zračenja (UVB i UVA). Štetni učinci sunčevih zraka se ispoljavaju kada duljina izlaganja kože suncu prevlada sposobnost pigmenta melanina da štiti kožu.

Kratkotrajni boravak na suncu uzrokuje crvenilo kože (eritem) i tamnjenje kože, osim kod svijetlih osoba čija koža uvijek crveni. Crvenilo kože može biti blago, ali i u vidu opeklina koje nastaju nakon 4-8 sati. Kronični učinak na koži, nakon dugotrajnog izlaganja suncu, je ubrzano starenje kože i mogućnost pojave karcinoma kože. Akutni efekt UV zraka na očima je osjećaj bola, osjećaj pijeska u očima i suzenje očiju.

Umjereno izlaganje kože suncu ima pozitivan učinak na organizam, jer pospješuje stvaranje vitamina D (koji je neophodan za sprječavanje rahitisa, osteoporoze i osteomalacije) te ima pozitivan utjecaj na sprječavanje i tijek nekih kroničnih bolesti.
Preparati za sunčanje
Ponuda preparata za zaštitu od sunca na tržištu je velika i često nije lako odabrati preparat koji najviše odgovara tipu kože. Izbor preparata vrši se na temelju dobi, tipa kože i prethodne osunčanosti.

Zaštitni efekt ovih preparata postiže se primjenom zaštitnih filtara, koji su inkorporirani u odgovarajuću podlogu, a imaju svojstvo da apsorbiraju, reflektiraju ili raspršuju zračenje s površine kože i time sprječavaju njegovo štetno djelovanje.

Najnoviji preparati za sunčanje, osim UVB i UVA zaštite, sadrže i komponente za njegu i regeneraciju kože, biljne ekstrakte, vitamine i antioksidanse. Izrađuju se u vidu različitih kozmetičkih preparata (mlijeka, ulja, losiona, krema), jednostavno se nanose i hidratiziraju kožu, a sve ih karakterizira određeni zaštitni faktor.

Zaštitni faktor (SPF-Sun protection factor) je mjera zaštite od UVB zračenja. Predstavlja broj koji pokazuje odnos između doze UV zračenja koja dovodi do pojave eritema kod zaštićene kože i doze zračenja koja dovodi do iste pojave kod nezaštićene kože.

Prema europskim propisima, postoje četiri kategorije zaštitnog faktora:
NISKA RAZINA ZAŠTITE (SPF 6-10)
SREDNJI STUPANJ ZAŠTITE (SPF 15-25)
VISOK STUPANJ ZAŠTITE (SPF 30-50)
VRLO VISOK STUPANJ ZAŠTITE (SPF 50 +)

Izbor preparata za zaštitu od sunca
Prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca vodite računa da preparat:
ima širok spektar zaštite kože, tj. da pruža zaštitu od UVB i UVA zraka
ne izaziva iritaciju kože
hidratizira i njeguje kožu
bude vodootporan i fotostabilan

Jedan od najvažnijih faktora za učinkovitost preparata za zaštitu od sunca je nanošenje dovoljne količine preparata i ravnomjerno raspoređivanje po koži. Preparat se nanosi pola sata prije sunčanja, obnavlja se svaka dva sata i obavezno nakon svakog izlaska iz vode (čak i ako je vodootporan). Obavezno je koristiti preparat SPF 15 ili viši (osobe svijetlog tena i očiju SPF 30 ili viši, a djeca vrlo visoku razinu zaštite).

Da bi zaštita kože od štetnih UV zraka bila efikasnija potrebno je:

ograničiti vrijeme izlaganja suncu, naročito sredinom dana (između 10-16 h) i potražiti hlad
što veću površinu tijela zaštititi laganom odjećom od prirodnih materijala (lan, pamuk, svila)
koristiti šešir širokog oboda i sunčane naočale
piti dovoljno tekućine
treba znati i da solariji i sredstva za brzo potamnjivanje pružaju vrlo slabu zaštitu kože

Sjena je najbolja zaštita od izravnog UV zračenja, ali ne štiti od refleksije. Mnogi od nas će potražit hlad pod suncobranom, ali to nije adekvatna zaštita jer platno propušta zračenje. Sjena se pomiče ovisno o dobu dana i ne pruža zaštitu od refleksije zračenja od okolnih površina (voda, pijesak, kamen).

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno