Info

Kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vremenske prilike bitno utiču na ljudsko zdravlje. Visoke temperature mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme poput glavobolje, dehidracije, vrtoglavice, tromosti , toplotnog udar, te bitno utiču i na postojeće bolesti kod hronično oboljelih pacijenata. Hronične bolesti, prije svega kardiovaskularne, respiratorne, bolesti bubrega i šećerna bolest ,smanjuju sposobnost organizma da se prilagodi velikim vrućinama.

Bitno je izbjegavati direktno izlaganje suncu u periodu najjačih vrućina, od 10-18 sati. Treba biti u hladu, nositi laganu, pamučnu odjeću svijetlih boja, šešir ili kapu. Treba izbjegavati težak fizički posao.

Takođe je vrlo važno unositi dovoljno tekućine u organizam i to više nego inače, vrlo je bitno ne čekati pojavu osjećaja žeđi da bi se tečnost unosila.

Što se hrane tiče, potrebno je i nju prilagoditi ovom vremenu: ne unositi ljutu, masnu i jako začinjenu hranu, izbjegavati alkohol, previše kafe, energetska i gazirana pića, a jesti kuhanu hranu bogatu povrćem, salate, variva i voće.

Prostorije u stanu držati zatvorene, prozore sa spuštenim roletnama, a otvarati prozore i provjetravati prostorije u noćnim satima. Veoma je bitno pravilno koristiti klima uređaje, ne izlagati se direktno hladnom zraku iz njiih, a temperaturu uređaja programirati na 7-10 stepeni nižu u odnosu na vanjsku.

Potrebno je je obezbijediti dovoljno vremena za odmor u hladu, dovoljno spavati, šetati u vrijeme nižih temperatura rano ujutro i uveće.

Pridržavati bi se posebno trebale visoko rizične grupe: djeca, trudnice, hronični bolesnici, stanovništvo treće životne dobi.

Ukoliko smo izloženi velikim vrućinama u riziku smo da dobijemo toplotni udar, a veoma je važno na vrijeme prepoznati njegove znakove: pojačano znojenje, bljedilo, mučnina, slabost, grčenje mišića, glavobolja, vrtoglavica, ubrzan rad srca, ubrzano, plitko disanje. U slučaju pojave ovih znakova potrebno je rashladiti tijelo, odmoriti se u hladu, piti tečnosti, tuširati se hladnijom vodom, a u slučaju pojave težih simptoma (jaka mučnina, povraćanje, poremećaj svijesti) javiti se ljekaru.

Izvor: dzz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno