Naše

Kako sam kupio zlatnu četku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako sam kupio zlatnu četku – U proljeće svi nešto ofarbamo, zaštitimo ili obnovimo. Krenuo sam u veliki tržni centar kupiti bezbojni lak i četku. Sva velika pakovanja (slučajno ?) su nestala. Uzimam 3 mala i tražim četku. Četke-užas od cijena. Selekcija počinje od velikih koje koštaju kao dnevnica majstora. Nalazim jednu manju po cijeni 4,5 KM.  Na kasi je to 6,5 KM, jer je neko na rafi pomiješao četke i cijene. Kod kuće sam pametniji pa odem do susjedne male radnje da kupim sadolin. Prodavač mlad, okretan, zna sve o svom asortimanu. Kupim sadolin za 5,50 KM uz savjet šta i kako. Pogledam četke, ovdje je ista 3,60 KM. Kako večina nas Bosanaca u nedostatku pametnijeg angažmana voli da filozofira uvijek me strah komentara „pa ova je takva i takva“. Nije to resiprator da se koristi godinama, i da ima 10 modova rada. Četku iskoristiš jednom, najviše 4 puta i korpa. Za večinu amaterskih radova dobra je svaka.

„Novinari“ velikih TV kuća takmiče se u količini izbačenih informacija o korona virusu i pratećim pojavama. Sportski novinari izmišljaju teme kako bi dokazali svrhu svog postojanja. Zar je doista prosječnom BH građaninu do pretpostavki o tome kada će neki od nogometaša ponovo zarađivati mjesečno ono što on ne može zaraditi čitav život? Dosta tih „novinara“ ne bi prošlo ni prvu pretkvalifikaciju nekadašnje općinske medijske kuće, ako ništa zbog glasa koji se ne može slušati. To lešinarsko otimanje oko vijesti koje ispaljene iz njihovih usta nemaju nikakav pozitivan i informativan efekat na konzumenta njih ne tangira, ne žive od zarađenog. Pa zar nisu barem toliko samokritični da vide kako nekoliko manjih medijskih kuća svu ovu muku posmatra s jedne druge-ljudske strane. Večini tih „novinara“ ostaje jedini epitet-„izgleda“.

Bojim se da su vlasnici največih naftnih distributera zaplakali poslije Novalićevog ograničavanja cijena. Mjesečno umjesto Mercedesa 550 mogu da kupe djeci samo onaj 450. Gdje je logika da taj isti distributer ima maržu na distribuciju 1 l goriva veču od prodajne cijene 1 l mlijeka našeg poljoprivrednika? I sada, pogotovo ranije, cijene velikih prodavača goriva su redovito veče u odnosu na male prodavače.

Ima li u ova tri slučaja (možemo ih naći stotine) neke, prvenstveno ekonomske logike. Zahvaljujući mitu, korupciji i ostalim vrstama kriminala koji omogućavaju prvenstveno državni organi i pojedinci pokušava se realizirati „uništi malog-smeta“. Zar to nije javno rekao jedan od predstavnika velikih firmi u raspravi o ekonomsko-privrednim mjerama za vrijeme i nakon korone. Poštujem i kapitalizam, ali ove pojave su bolesne mutacije istog.

Piše: Nijaz Šišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno