Posuđeno

Kako sahraniti ekologiju u Zenici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako sahraniti ekologiju u Zenici? Kao što je i najavljeno, Eko forum je održao redovnu godišnju skupštinu udruženja 23.03. u sali gradske biblioteke u Zenici. Ovim putem zahvaljujemo Gradskoj biblioteci na ustupljenom prostoru, vremenu kao i pripremi sale. Jedni od rijetkih koji nam izlaze u susret svaki put u aktivnostima koje su tako neshvaćene u ovom gradu. Takođe zahvaljujemo onim rijetkim gostima koji su se odazvali pozivu za prisustvo skupštini.

Nakon protekle godine i održane skupštine možemo izvući i određene pouke koje ću pokušati navesti u nastavku. U ovim aktivnostima se mogu navesti i ciljne grupe prema kojim je usmjerena naša aktivnost, pa osim ovog tvrdoglavog udruženja neshvaćenih građana i zagađivača čije su pozicije savršeno jasne, imamo još i onu ogromnu grupu – građane i naravno, njeno visočanstvo – vlast.

GRAĐANI

Sve što jedno društvo kao država radi ili ne radi se odvija isključivo zbog interesa ove grupe, koja na kraju i bira predstavnike vlasti koji bi to trebali ispunjavati kao jedinu obavezu. Što se ova teza deformisala i što država ili vlast radi prvo za svoje interese pa onda one građana bi trebala biti posebna tema i nju ovdje neću spominjati.

Što je uspostavljen ovakav nivo poimanja ekologije i shvatanja uloge građana je opet posebna tema ali je sigurno jedan od uzroka i odnos vlasti prema ovim zahtjevima. Kroz dugi period života u Zenici se ekologija protezala kao jedan od vitalnih zahtjeva ove zajednice i činjenica da vlast nikad nije odgovorila u obimu i kvalitetu koji je zahtjevala situacije. Često su ti zahtjevi svjesno ignorisani i gurani pod tepih i naravno da su se građani osjetili iznevjereni i prevareni. Otuda i potpuno shvatljiva rezignacija, osjećaj nemoći i gubljenja vremena kad je u pitanju ekologija. Otuda i razumljiv skoro nikakav odziv kad su u pitanju ekološki problemi i u Zenicii u BiH. Sa te strane neću prebacivati građanima Zenice minoran odziv i na akcije i na poziv za učešće na skupštini. Ali ona grupa koja se nastojala prikazati kao svjesniji dio ovog društva, onih 370 papirnih simpatizera Eko foruma koji se vjerovatno vole prikazati kao članovi ovog udruženja pokazaše istu nezainteresovanost. Naravno, to je stvar slobodnog izbora i niko nema pravo nametati bilo šta što zadire u lična opredjeljenja i izbor svakog pojedinca. Da budem iskren, razočarani smo jer znamo da osim časnih izuzetaka u liku pojedinaca ovaj grad definitivno nema sluha za ekologiju. Očito je da nemamo skoro nikakve koristi i od ovakvih članova počevši od one mizerne članarine pa na dalje, jer je za nas puno bitnija podrška našem radu. Ako je ne možemo imati i od tih  samosvjesnih” deklariranih ekoloških  boraca” onda od koga je očekivati.

VLAST

Definitivno njihovom zaslugom smo došli na prva mjesta po zagađenju, broju umrlih i oboljelih, katasrofalnom stanju zaštite okoliša, devastaciji istog u Europi i kako se stvari odvijaju brzo i u svijetu. A pored mnogo razloga zaslužnih za ove rekorde i po stepenu korupcije i kriminala gdje smo opet prvi u Europi.  A kako se to radi u Zenici da se podsjetimo:

– poslije više od 2,5 godine nakon podnošenja prijave za pokretanje istrage ( rok za ovo je 6 mjeseci ) dobismo odluku Kantonalnog tužilaštva o neprovođenju istrage, zbog ne postojanja dokaza i izostanka umišljaja.

– naravno, podnesena je žalba tužilaštvu upućena na ruke glavnom kantonalnom tužiocu i valjda nećemo opet čekati dvije ili više godina na odgovor.

– poslije farse oko mjerenja emisija u Zenici, izbora institucija, pričanja o akreditacijama i validnosti mjerenja najzad se nešto desilo – potpisa se ugovor o prenosu mjernih stanica i nadležnosti na Metalurški institut u Zenici. Ali, ne radujmo se prije  vremena jer gradska uprava odluči da naplačuje korištenje te opreme od Met. instituta, sve u cilju zaštite interesa građana.

– u sklopu te racionalizacije troškova, opet gradska uprava i gradonačelnik odlučiše da ukinu mjerenja taložnog praha i teških metala u njemu, ono što se mjerilo preko 40 godina. Još jedna bitna karika u lancu utvrđivanja stepena degradacije i zagađenja okoline i bez ovih podataka ni jedna tužba protiv Mittala nije kompletna. Je li ovo plod neznanja ( u što ne vjerujem ) ili nešto drugo, pitanje je sad.

–  dogovoriše se i oko izrade registra ( katastra ) zagađivaća, i kad će sreća opet već viđena lica na projektu pa i ona koja su se već kompromitovala na sličnim poslovima ( da spomenem samo onaj legendarni magistarski rad sarajevskog kandidata o  zagađenju u Zenici ). Dokazani stručnjaci koji pišu naučne radove po narudžbi i mjeri onih koji plaćaju, pa već možemo prognozirati rezultate projekta.

–  neriješen pravni status deponije Rača, koja sada radi bez okolinske dozvole. O sanaciji čitavog kompleksa samo možemo  sanjati i to će biti veliki ekološki problem i Mittala i grada. Trenutno se ne zna ko je zadužen za nju i po kom osnovu sve skupa funkcioniše. Na naš dopis Feder. Ministarsvu o ovoj temi nas obavijestiše da su oni uputili spisak pitanja Mittalu.

–  poslije kritika rada Federalne inspekcije i njenog predstavnika u Zenici, mislimo da je ovo mjesto upražnjeno od polovine prošle godine i da niko ne radi kao stalni inspektor. Blago Mittalu !

–  gradski monitoring ili radi ili ne radi i dalje smo na početnoj poziciji. Metalurški institut uz problem akreditacije očito nema snage ni kadrova da kvalitetno odgovori ovim zahtjevima. Važno je uhvatiti projekat i sredstva, sa ispunjavanjem obaveza kako bude jer je javnost dovoljno nezainteresovana.

–  sredstva dobijena kao naknada Federalnog ministarstva i Fonda zaštite okoliša se koriste nenamjenski, kako se kome čefne.   Tako umjesto u gradu koji stenje pod ekološkim problemima završe kao donacija u vidu podzide na nekom potoku u   ruralnim predjelima. Vjerovatno je ovo u sklopu predizbornih aktivnosti, radi animiranja glasaća.

–  odgledasmo i prilog na Face TV o Zenici, koju tako galantno isfinansira naš dragi Mittal, pokušavajući popraviti svoju sliku u javnosti poslje epizode negrijanja i prikazujući remont VP kao jedan od projekata spasa ekologije. I opet potpuno u njihovom stilu najave svjetle ekološke budućnosti, ko je i kad dočeka u Zenici. Je li ovo bio i plaćen predizborni, promotivni skup nekome ko ih ne napada,  od strane Mittala procijenite sami.

–  u svjetlu najave izgradnje nove toplane, jedva čekam rezultate mjerenja aromatskih ugljovodonika iz koksnog plina koji će  biti jedan od dva glavna energenta. I pošto će cijena garantovano ostati ista ( iako oni koriste nus – produkte kao energente),

građanstvo treba boga moliti da ne zahladni previše jer će onda ložiti zemni plin i naravno poslati veće račune građanima. Uz napomenu da nam Finski isporučilac opreme osta dužan podatke o izlaznim parametrima emisija, jer to opravdaše poslovnom tajnom. I ovakva toplana je izgradjena samo jedna negdje na Dalekom istoku, na Mittalovim postrojenjima.

–  još čekamo odluku Glavnog tužioca ZeDo Kantona  pa da vidimo hoće li ta odluka biti onaj zadnji ekser u sanduku koji treba pokopati, zvanom EKOLOGIJA.

–  nakon samo ovog kratkog spiska učešća vlasti u ekološkim zbivanjima, prosudite je li opravdano ono zadnje mjesto u Europi ko je najveći krivac za to i gdje ekologija ide u BiH. I kad će belaj ponovo idu izbori – dolaze novi stranački “stručnjaci” u Ministarstvima i tako u krug. Jedino BiH ide sigurno prema dolje samo ne znam gdje više kad smo na dnu a oni pametni i mladi odoše definitivno iz nje.

Zlatan  Alibegović (autor je predsjednik Eko foruma Zenica)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno