Info

Kako pronaći i zadržati dobar kadar u kompaniji?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako pronaći i zadržati dobar kadar u kompaniji? – HRM Udruženje je prošlog tjedna, u Intera Tehnološkom parku u Mostaru, organiziralo panel diskusiju na temu “Demografska kriza – kako zadržati talente?”

Cilj panela je bio razgovor o aktualnom problemu sve većeg nedostatka kadrova uzrokovanih demografskom krizom. Panelisti su iznijeli svoja iskustva u pronalasku i zadržavanju kadrova. Kroz razgovor i diskusiju su definirani razlozi za prekomjerno iseljavanje i napuštanje BiH sa tendencijom da se ne vraćaju.

Panelisti Sanja Ćorić, direktorica korporativnih aktivnosti kompanije Ataco te Sandro Zovko, direktor firme Zagrebinspekt su iznijeli pozitivne prakse u svojim kompanijama, način na koji dolaze do kandidata, talenata, na koji način ih zadržavaju, što sve kroz Odjel ljudskih resursa čine da zaposleni ljudi budu saslušani, cijenjeni, zadovoljni i da se osjećaju dijelom kompanije.

„Smatram da je ova tema aktualna, te ključna za daljnji napredak bh. poduzeća.
Kvalitetno upravljanje ljudskim resursima je područje gdje bh. poduzeća imaju još prilike za napredak, stoga o predmetnoj temi treba što više govoriti“, kazao je Sandro Zovko.

Jedan od panelista, Ivan Jurilj, direktor REDAH-a kazao je kako Redah kroz svoje projekte radi na regionalnom gospodarskom razvoju kojim bi se proizvela radna mjesta, održalo ili povećalo postojeće zapošljavanje, promovirala strana ulaganja i maksimalno unaprijedila konkurentska prednost regije u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Rad REDAH-a se temelji na partnerstvu javnog, privatnog i nevladinog sektora, što smatraju ključem uspjeha.

Istaknuto je da mladim zaposlenicima treba dati priliku te ih u njihovom radu poticati na uspjeh, ustrajnost i kvalitetan rad.

„Razgovarali smo o razlozima odlaska kadra u druge firme ili van BiH. Glavni uzroci za odlazak su neuređeno stanje u državi (generalno) i nerazumijevanje poslodavca prema zaposleniku, tj. firme gdje zaposlenici ne vide misiju firme, njen cilj i gdje se redovno ne razgovara sa zaposlenicima. Zaposlenici vole da se osjećaju da pripadaju mjestu u kojem rade, i kada se vrednuje njihov rad, ne uvijek nužno kroz novac, rezultat je zadovoljan uposlenik koji daje sve od sebe“, kazala je Azra Sarić, Head of Communications Mistral Technologies

„Sigurna budućnost za sebe i svoju obitelj je želja koja mnoge ljude natjera da napuste ovu državu. BiH ima za obavezu da svojim građanima obezbjedi siguran i perspektivan život kroz adekvatna radna mjesta i stimulacije/subvencije za start up poduzeća, te da olakša stranim investitorima ulazak na tržište BiH i samim tim stvaranje novih radnih mjesta“, kazala je Azra Ramić, Triple Win Projekt Krankenpflege, GIZ

HRM Udruženje će nastaviti sa ovim aktivnostima i ubuduće. U planu je organiziranje panela i u drugim gradovima BiH.

„Diskusija na Panelu je bila jako kvalitetna i konstruktivna, te se ova tema nameće kao jedna od izuzetno važnih na tržištu rada u BiH. Bila nam je izuzetna čast da organiziramo jako uspješan prvi panel u Mostaru i ovim putem se zahvaljujemo svima koji su bili dio panela“, poručili su iz HRM Udruženja.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno