Info

Kako prelazak na ljetno računanje vremena utiče na organizam?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako prelazak na ljetno računanje vremena utiče na organizam?- Posljedice zbog prelaska na ljetno računanje vremena naše tijelo može da osjeća čak nekoliko dana, a najveća promjena se osjeća tokom prva dva do tri dana nakon pomjeranja sata.

Naučnici sa njemačkog Univerziteta Ludvig-Maksimilian su na uzorku od 55.000 ispitanika dokazali da zbog pomjeranja sata ljudi tokom ljeta spavaju čak 20 minuta kraće.

Američki naučnici tvrde da se stopa rizika od moždanog udara u Finskoj povećala za osam odsto tokom prva dva dana od početka prelaska na ljetno računanje vremena u odnosu na dve nedjelje prije i nakon pomjeranja sata, a isti rezultati zabilježeni su i kasnije u oktobru mesecu.

Međutim, švedski naučnici su zaključili da broj srčanih udara opada u nedjelji nakon vraćanja sata unazad za 21 odsto, dok u proljeće stopa srčanih udara raste sedam dana poslije pomjeranja sata unapred.

Štetan uticaj na srce najizrazitiji je u prva tri dana nakon nedjelje u kojoj se prelazi na ljetno računanje vremena. Osim toga, školarci lošije rješavaju zadatke i slabije prate nastavu nakon pomjeranja sata.

Ova promjena takođe može da utiče i na raspoloženje, apetit, ali i na posao.

Raspoloženje

Iako ste sinoć spavali jedan sat kraće, ova promjena ima i jednu pozitivnu stranu, a to je da taj jedan dodatni sat sunčeve svetlosti može itekako pozitivno da utiče na vaše raspoloženje.

Apetit

Već je dobro poznato da se rutina konzumiranja obroka menja, ako je redovan ciklus spavanja iz nekog razloga poremećen. Isto se događa i kod pomjeranja sata. Takođe, postoji i šansa da izgubite apetit ili odjednom osjetite veliku želju za brzom i nekvalitetnom hranom.

Posao

Baš kao i svaka stvar u životu, i ova ima pozitivne, ali i negativne strane. Pomjeranje sata može da donese manje koncentracije na radnom mjestu, posebno prve nedjelje nakon pomjeranja sata. Ali, dobra vijest je što će se vaš organizam brzo prilagoditi promjeni.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno