Nogomet

Kako je propao Čelik: Put od nekadašnjeg prvaka BiH do kantonalca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je propao Čelik: Put od nekadašnjeg prvaka BiH do kantonalca – Mnogobrojni navijači Čelika danas su saznali vijest da je njihov klub ispao u najniži rang takmičenja.

Formalnopravno gledano, nije ispao, ali suština je ista.

Skupština Čelika je danas odlučila da klub ne igra Prvu ligu Federacije BiH već Kantonalnu ligu, koja je najniži rang Zeničko-dobojskog kantona.

No, kako je došlo do toga da jedan od najvećih bosanskohercegovačkih klubova ispadne u najniži rang i igra po mjestima koje imaju stanovnika toliko da mogu stati na jednu tribinu stadiona Bilino Polje?

Najkraće rečeno – dva su razloga za to. Katastrofalni potezi ljudi koji su vodili Čelik, a koji su također usko vezani sa zeničkim vlastima. Jedna od ključnih figura u strmoglavom padu je Fuad Kasumović kojeg navijači zeničkog kluba Robijaši smatraju “grobarem Čelika”.

Čelik je osnovan prije 75 godina, a čak 17 godina igrao Prvu saveznu ligu Jugoslavije, a bio je čak i šesti u sezoni 1973/1974. Te sedamdesete godine su bile i najuspješnije za zenički klub s obzirom da je dva puta zaredom, 1971. i 1972. godine osvojio Srednjoievrsopski kup, najstarije međunarodno nogometno takmičenje u Evropi.

Nakon raspada bivše države Čelik je bio dominantna sila i osvojio je tri uzastopne titule prvaka BiH (1995., 1996. i 1997.) i dva Kupa (1995. i 1996.) pod trenerskim palicama Nermina Hadžiahmetovića i Kemala Hafizovića, a najveći postratni evropski uspjeh Zeničani su napravili 2001. godine kada je Čelik igrao utakmice Intertoto kupa izbacivši Denizlispor i izgubivši od Genta.

Klub se početkom dvijehiljaditih godina još uvijek koliko-toliko dobro držao, a posljednji put navijači Čelika su imali razloga za zadovoljstvo u sezoni 2007/2008 kada su Zeničani osvojili treće mjesto u Premijer ligi BiH, a potom su posljednji put izašli u Evropu kada su u Intertoto kupu odmah ispali od crnogorskog Grbalja.

Uslijedio je kontinuirani pad uz jedan bljesak u sezoni 2012/2013 (četvrto mjesto u Premijer ligi), a već je nakon sezone 2017/2018 Čelik trebao igrati u nižem rangu takmičenja, no ostao je u ligi za sezonu 2018/2019 jer Borac nije dobio licencu.

Iz ove perspektive gledano, možda je za Čelik bilo bolje da je tada ispao u Prvu ligu FBiH.

Upravo je te 2018. godine kada se klub borio za opstanak i na kraju ga izborio administrativnom odlukom NSBiHa u klub ušao Aydin Olgun, turski biznismen koji je obećavao “kule i gradove”.

Mnogi su bili skeptični zbog toga što za njega nema mjesta u domovini gdje se vodilo nekoliko sudskih postupaka zbog namještanja utakmica, no opet su povjerovali u “novi Čelik”.

Obećavao je Olgun i gradnju Akademije i uspjehe prvog tima, a rezultat svega dvije i po godine kasnije vidimo danas – ekipa je postala kantonalac sa ogromnim dugovima, a Olgun “persona non grata” u Zenici.

Olgun je dovodio poluigrače iz Turske, mijenjao je trenere kao “na traci”, a nije se proslavio ni kulturom s obzirom da je imao nekoliko ispada među kojima je “najslavniji” onaj kada je proklinjao sudije.

No, neko je morao dovesti i Olguna u Zenicu, nije on “pao s neba”. A taj neko je Fuad Kasumović.

Kasumović jeste pomagao Čeliku od 2016. godine kada je postao gradonačelnik Zenice, no ipak se radilo više o jeftinim populističkim potezima kojima je osiguravao glasove na izborima nego o brizi za dobrobit Čelika.

Uostalom, to je pokazao i potez sa dovođenjem Olguna kojeg je vrbovao nekoliko mjeseci.

Novoimenovani Upravni odbor Čelika na čijem čelu je Armin Gafurović je odmah po imenovanju naivno objavio kako “vjeruje u pomoć Grada Zenice i Fuada Kasumovića”, što nije nimalo ohrabrujuće za zenički klub.

Čelik sa novim, mladim snagama, mora pronaći način da se odvoji od politike, odnosno da ne ovisi o njoj, što je teže uraditi nego reći.

Na kraju krajeva, ovim strmoglavim padom Čelika nije izgubila samo Zenica, već i čitava Bosna i Hercegovina. Stadion Bilino Polje je najbolji u našoj državi i ispadanjem Čelika je i Premijer liga BiH izgubila mnogo s obzirom da su utakmice u Zenici bile itekako oku privlačne.

Jasno je i da će se igrački kadar osuti, no ovo je i prilika za talentovanu zeničku djecu da pokažu koliko vrijede. Ne treba zaboraviti da je Čelik iznjedrio i dvojicu legendi bh. reprezentacije Elvira Bolića i Mirsada Hibića, te još mnogo odličnih nogometaša.

Nadamo se da će Čelik stati na zdrave noge i ubrzo ponovo doći tamo gdje i pripada – u sami vrh bosanskohercegovačkog nogometa. Put je dug, ali ispravnim radom se sve može postići.

IZVOR: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno