Info

Kako je podijeljena pomoć za poplavljene

Pomoć za poplavljene
Pomoć za poplavljene
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je podijeljena pomoć za poplavljene,Traktore poklanjala braća, motorne pile uzimao lažni Marko- Traktor koji je udruženje Bosper iz Tuzle dobilo od Federalne vlade samo je jedan od 75 traktora koliko je podijeljeno u Federaciji BiH. Radi se, podsjećamo, o donaciji Kine BiH presumjerenoj stanovništvu pogođenom poplavama.

Iako je traktor poklonjen Bosperu bio namijenjen za pomoć stanovništvu Tuzlanskog kantona koje su zadesile teške poplave on i danas stoji u krugu ovog udruženja. Otkako je dopremljen nikada nije pokrenut ni upotrebljavan. Propada već više od godinu dana jer nema zakonske osnove za njegovu registraciju. Sve zbog netransparentne podjele na koju Žurnal upozorava odavno.

Udruženje Bosper nije jedino koje ima ovakav problem sa kineskom mehanizacijom ali je ilustrativan primjer.

Nezir Hodžić, tadašnji direktor Bospera, za Žurnal objašnjava zbog čega traktor nikada nije upotrijebljen. Donaciju je, kaže, dobio posredstvom općinskog Ureda za poduzetništvo, koje je Federalnoj vladi dalo prijedlog da jedan od traktora dodijeli Bosperu kako bi ga udruženje ustupilo daljnjim korisnicima. Udruženje je dalje trebalo napraviti pravilnik kojim bi se definisalo ko ima pravo na korištenje traktora:

– Dobio sam telefonski poziv od premijerovog savjetnika Ivice Mladine, rekao mi je da dođem U Sarajevo, da osiguram prevoz i uplatim 300 KM, koliko je koštao transport traktora. Otišao sam, ponio pečat udruženja, potpisao i, ponavljam, stavio pečat udruženja. Bio je avgust.

DAROVNICA NA LIČNO IME

Kada je Nezir pokušao registrovati traktor na ime udruženja, nije uspio jer mu je trebala darovnica Vlade Federacije BiH, koje je istu trebalo dobiti od Ministarstva za ljudska prava BiH. Pozivao je nadležne, pokušavao dobiti sporni dokument:

– Govorili su mi da će biti, odugovlačili, kontaktirao sam ponovo i Mladinu, ali ništa. U januaru ove godine Mladina me nazvao da darovnica stiže. Kada je jedan od uposlenika donio iz Sarajeva video sam da je naslovljena na moje ime, kao da sam ja lično dobio mašinu. Darovnica na ime Nezir Hodžić, nigdje nema Bospera. Nazvao sam ga i rekao: “Znaš šta, gospodine, ja nikad nisam spomenuo vlastito ime, ili da je neko za mene lično tražio, nego za udruženje koje ja predstavljam.”

Do 1. marta dok je Nezir Hodžić bio direktor Bospera problem nije riješen. I nova direktorica Amila Jogunčić-Škrobić, priča Hodžić, slala je upite Vladi, ali odgovor nije stigao. Traktor stoji u krugu, ne može biti registrovan:

– Ja ga ne želim uzeti na sebe jer ga nisam ni tražio – kaže Hodžić i dodaje:

– Da li je neko htio meni da podvali ne znajući da sam ja ikona poštenja, i da ja to nikada ne bih uradio? Neko je možda mislio da ću ja traktor otjerati kući, registrovati, prodati? Pokušao sam čak i da vidim kakva je procedura za registraciju da ja prebacim udruženju kao poklon ali se pojavljuju neki troškovi i odustao sam od toga.

Hodžić ističe kako je samo želio da traktor pomogne poplavljenom stanovništvu ali svjedoči i o šokantnim savjetima koje je diobio od nadležnih:

– U Sarajevu su mi čak rekli da sam lud što tražim na ime udruženja a svi su dobili na svoje ime traktor, da trebam uzeti. Rekao sam da meni to ne treba, da nisam poplavljen, da ovdje živim slučajno. Kamo sreće da su došli i rekli: “Daj traktor!”, evo vam traktor!

Ono što Hodžić samo naslućuje za Žurnal potvrđuju sagovornici koji žele ostati anonimni – dio ove mehanizacije korišten je za političku trgovinu, ili je podijeljen porodici i prijateljima. U zeničkom kraju, kažu naši sagovornici, značajan broj traktora otišao je u ruke stanovnika koji nikada nisu bili poplavljeni:

– Dio traktora formalno je podijeljen u zgradi Federalne vlade kao “hedija od braće”. Bilo je to pred izbore kada su se na taj način kupovali glasovi u mjesnim zajednicama.

MOTORNE PILE ZA VJERSKE ZAJEDNICE

Teško ugrožen poplavama bio je i Bosanski Šamac-Domaljevac. Na listi primalaca donacije četiri puta se spominje isto ime – Marko Abramović – i dodijeljene četiri motorne pile.

Novinari Žurnala pokušavali su kontaktirati Marka Abramoviča: u Domaljevcu su registrovana dva telefonska broja osoba sa ovim imenom. Nijedan od ove dvojice Marka Abramoviča nije dobio ništa. Anka Abramovič kaže nam kako su pretrpjeli tešku štetu zbog koje se još uvijek nisu vratili u vlastitu kuću, kako su podnosili zahtjeve za pomoć ali nisu dobili mehanizaciju. Niko od njih ne zna više stanovnika Domaljevca sa istim imenom.

Prema spisku Federalne vlade traktori i oprema su dijeljeni i na područjima na kojima prošle godine nije ni bilo poplava. Značajan dio mehanizacije dobila je i Vlada Posavske županije za daljnju distribuciju. U prilogu donosimo detaljan pregled podjele donacije. Motorne pile dobile su i vjerske zajednice – Srpska pravoslavna crkva u Stocu i Islamska zajednica u Rotimlji!

U prošlom tekstu o raspodjeli kineske donacije naveli smo kako je Interresorna radna grupa imala zadatak podjele donacije te ko su bili njeni članovi. Uprkos nepravilnostima u podjeli članovi komisije radne grupe imali su pravo na stimulaciju za rad u ovom tijelu.

U Upravi za indirektno oporezivanje, u ime koje je član Interresorne radne grupe bio Božo Zovko, nisu mogli odgovoriti na pitanja koliko se puta sastala ova radna grupa niti koliku je naknadu Zovko primio za rad u njoj.

U Vijeću ministara također nisu mogli govoriti o visini stimulacije iako je na toj instanci donesena odluka i sastavljena interresorna radna grupa. U Ministarstvu za ljudska prava nikakvu informaciju o podjeli donacija ili naknadama članova koji su učestvovali u radu grupe nije moguće dobiti. Ministrica Semiha Borovac razgovor je odbila a uposlenici njenog kabineta nisu dostavili odgovore ni na jedno pitanje koje su im novinari Žurnala uputili.

Odluku o prenamjeni donacije donijelo je Vijeće ministara BiH, kojem je Ministarstvo za ljudska prava trebalo podnijeti i izvještaj o izvršenoj podjeli. Šestog februara ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputilo je Vijeću ministara BiH Informaciju o realizaciji donacije sa potpisom ministra za ljudska prava Damira Ljubića. Informacija je prihvaćena ali je Vijeće ministara tražilo od entitetskih vlada hitnu odstavu spikova krajnjih korisnika. Ministarstvo za ljduska prava slalo je urgencije entitetskim vladama jer spiskovi korisnika nisu stizali.

Uprava za indirektno oporezivanje je, prema saopštenju Federalne vlade, nadležna da nadgleda raspodjelu donacije i njenu upotrebu u naredne tri godine. Ratko Kovačević iz UIO kaže kako ova donacija još uvijek nije bila predmet carinske kontrole:

– U svakom slučaju i ova će donacija biti predmet kontrole u vremenskom periodu od tri godine, koliko je rok zabrane otuđenja pomenutih strojeva. Onog momenta kada to bude odlučeno i kada službenici UIO budu krenuli u kontrolu, ista će izgledati tako što će se iz sistema izvući jedinstvene carinske prijave koje će biti predmet kontrole, te će naši službenici kod nadležnog ministarstva koje je bilo korisnik povlastice pri uvozu ove robe u BiH vršiti provjeru sve neophodne dokumentacije, a između ostalog i spiskova krajnjih korisnika ove opreme. U tom smisli, svagde gje se posumnja u bilo kakvu neispravnost, službenici UIO će otići i na teren da provjere stanje kod krajnjeg korisnika, kaže Kovačević za Žurnal.

– Ukoliko se kod bilo kog krajnjeg korisnika utvrdi da nije postupao kako je predviđeno ili da je otuđio opremu koja je predmet donacije i koja se ne može dalje prometovati u periodu od tri godine, kod takvog lica bit će obračunate sve uvozne dažbine sa pripadajućim zateznim kamatama koje će se morati platiti – navodi.

S obzirom da sagovornici Žurnala tvrde kako je dio mašina i opreme nedugo nakon donacije završio na prodajnom portalu pik.ba bit će zanimljivo vidjeti do kakvih će rezultata doći UIO.

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno