Info

Kako je moguće da još ima poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju doprinose, kome se zbog toga obratiti?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U javnosti se nerijetko postavlja pitanje kako je moguće da i dalje postoje poslodavci u Federaciji BiH koji krše zakon ne uplaćujući uz plaće doprinose za penzijsko i zdravstveno uposlenicima.

U Poreznoj upravi Federacije BiH smo zatražili pojašnjenje kome da se obrate radnici kada otkriju da im poslodavac ne uplaćuje staž.

– Provjeru uplate doprinosa, zaposlenici u Federaciji BiH, shodno Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa mogu izvršiti putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba. Također, provjeru uplate doprinosa zaposlenici mogu izvršiti i u poreznoj ispostavi prema mjestu svog prebivališta, podnošenjem zahtjeva za izdavanje Uvjerenja o uplaćenim doprinosima (obrazac JS 3650) – navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da iz navedenog uvjerenja zaposlenik može vidjeti je li poslodavac uplaćivao doprinose za svaki mjesec u godini dana.

– Također, zaposlenik može neplaćanje doprinosa kao i saznanja o drugim nepravilnostima prijaviti Poreznoj upravi na e-mail [email protected] i [email protected]. Zatim, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

Po zaprimanju prijava Porezna uprava FBiH će izvršiti provjere i poduzeti mjere i radnje propisane Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, Zakonom o doprinosima i Zakonom o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Napominjemo da zaštitu svojih prava radnici mogu ostvariti pokretanjem postupka pred nadležnim sudom – rečeno nam je u Poreznoj upravi FBiH.

Zatražili smo i komentar u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u vezi sa pojavom da i dalje ima poslodavaca koji ne uplaćuju redovno doprinose uposlenicima.

– Zavod nema mehanizme spriječiti navedene pojave. Ono što možemo jest pozivati na strogu provedbu Zakona o doprinosima i onemogućavanje isplate plaće bez uplate doprinosa – rečeno nam je u Zavodu PIO FBiH.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno