Posuđeno

Kako je Fuad Kasumović profitirao na zeničkoj poslovnoj zoni: 25 POSTO ZA GRADONAČELNIKA

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je odluku kojom počinje prodaja gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Zenica kao i parcela u vlasništvu fizičkih i pravnih lica koja su dala svoj pristanak i ovlaštenje Gradu Zenica da ih prodaje u njihovo ime. U pitanju je lokacija namjenjena za Poslovnu zonu Zenica-jug. Na tom dijelu je i zemljište u vlasništvu supruge gradonačelnika.

Piše: Amarildo Gutić

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović još jednom je pokazao zašto je svojevremeno važio za finansijskog maga Stranke demokratske akcije. U finišu drugog mandata realizuje jedan projekat važan za Zenicu, ali i za njegov lični konto. Gradsko vijeće usvojilo je odluku kojom počinje prodaja gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Zenica kao i parcela u vlasništvu fizičkih i pravnih lica koja su dala svoj pristanak i ovlaštenje Gradu Zenica da ih prodaje u njihovo ime. U pitanju je lokacija namjenjena za Poslovnu zonu Zenica-jug.

Možda će se neko i sjetiti Žurnalovog teksta iz marta 2017. godine, kojim smo najavili planove za izgradnju poslovne zone, igrom slučaja i na zemljištu koje je vlasništvo Mersije Kasumović, supruge gradonačelnika Zenice.

Njenog imena nema na spisku onih koji su nadležnoj gradskoj službi dali pristanak za prodaju njihovih parcela po početnoj cijeni od 135 maraka po m2. Važna stavka u ovoj priči jeste što je u ovogodišnjem budžetu Grada Zenice planirano 3,4 miliona KM za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni.

“Na ovaj način će Grad Zenica prodati zemljište pa izgraditi infrastrukturu. Nakon što grad izgradi infrastrukturu cijena zemljišta će porasti duplo u odnosu na cijenu za koju kupe investitori. Da smo izgradili infrastrukturu (koja će svakako biti izgrađena) pa prodali zemljište dva puta više bi inkasirali u budžet nego na ovaj način. Ukoliko gradonačelnik smatra da je ovo dobra cijena po kojoj se prodaje gradska zemlja zašto nije svoju zemlju prodao po cijeni po kojoj prodaje gradsku, a parcele se nalaze  jedna pored druge“, navodi za Žurnal SDP-ov vijećnik u GV Zenice Amel Šišić.

Amel Šišić

Upravo o tome je riječ. Grad Zenica će uložiti u infrastrukturu Poslovne zone, a samim tim će onima koji će samostalno prodavati svoje parcele vrijednost biti uvećana, na što je Žurnal upozorio nakon usvajanja Regulacionog plana 2022. godine.

„Moje zemljište je samo 25 posto od ukupne zone“, reći će novinaru Žurnala netom nakon usvajanja navedene odluke u Gradskom Vijeću gradonačelnik Kasumović.

Izglasavanje odluke o ulaganju Grada u Poslovnu zonu podržali su vijećnici „Zeničke inicijative-Fuad Kasumović“ te „Snage Naroda“ Rame Isaka. Iz SDA su bili suzdržani kao i Amel Šišić (SDP), jedini vijećnik koji se potom javno oglasio o ovakvom pogodovanju Kasumoviću.

“Ja nisam protiv razvoja Grada ali sam protiv načina na koji se to radi jer smatram da će Grad izgubiti blizu 10 miliona KM. Simptomatično je i to da je komisija koja je bila zadužena za izgradnju infrastrukture dobila nalog da izradi NACRT odluke o prodaji a mi smo istu dobili u PRIJEDLOGU čime smo isključili  javnost iz ovog postupka! Ovo je klasični primjer kako su nastajali poslijeratni profiteri i milioneri u Bosni i Hercegovini“, zaključuje Šišić.

Da je javnost isključena iz mnogih dešavanja rada Gradske uprave kazuje i podataka da je na web stranici Grada Zenica već nekoliko mjeseci ukinuta objava pratećih dokumenata za Gradsko vijeće prilikom najava sjednica.

Za neupućene, lociraćemo prostor namjenjen Poslovnoj zoni Zenica-jug. Ukoliko iz pravca Sarajeva u Zenicu doputujete autoputem, nakon naplatnih kućica putem kružnog toka izlazite na magistralni put M-17. Nasuprot tog izlaza je most preko rijeke Bosne koji treba biti spona za glavnu zeničku gradsku magistralu. Na parceli koja sa desne strane graniči sa prilazom mostu su parcele Mersija Kasumović. Sa lijeve strane slijede parcele zeničke firme EKOR-Komerc i Špic-beton, kažu omiljene gradonačelnikove firme. Slijede još jedan plac Mersije Kasumović te onaj gdje je benzinska pumpa, u suvlasništvu firme TI-OIL i Fuada Kasumovića.

Sa druge strane pumpe primjetna je novopostavljena podzida. Krenulo se dakle sa uređenjem korita sa sjeverne strane zone, od navedene benzinske pumpe, a prodaje se zemljište i počinje izgradnja zone na južnom dijelu. Pametnom dosta.

Uzgred, placevi na tom području su po svemu sudeći malo i vještački prošireni  nauštrb korista rijeke Bosne, što pokazuju uporedni satelitski snimci nastali posljednjih desetak godina.

U konačnici, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović samostalnu prodaju možda može pravdati izbjegavanjem sukoba interesa, da grad ne prodaje njegove, pardon parcele supruge. No to bi bilo manje sporno od ovakvog ulaganja iz gradskog budžeta zarad podizanja vrijednosti zemljišta. Jedno je sigurno, da gradonačelnik potroši toliko finansijske promoćurnosti za grad koliko za sebe Zenica bi bila izgrađena kao… Madrid.

Autor: (zurnal.info- Amarildo Gutić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno