Posuđeno

Kako je Amelu Tuki poništen državni rekord: Za sve kriva staza u centru “Safet Zajko”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je Amelu Tuki poništen državni rekord: Za sve kriva staza u centru “Safet Zajko” –  Ukoliko ste profesionalni sportaš, ambiciozni rekreativac ili ste pak samo ludi za obaranjem rekorda, dođite u sportsko rekreativni centar “Safet Zajko”, mi Vam garantujemo bolje rezultate!

Ovako bi mogao da glasi slogan Općine Novi Grad Sarajevo kada je u pitanju promocija atletske staze u novoizgrađenom sportskom centru. I zaista! Obaranje ličnih rekorda na ovoj stazi Vam je zagarantovano. Iz jednostavnog razloga.

KASNO UOČENA GREŠKA

Staza na 400 metara, uprkos hvaljenju Općinske press službe da je izgrađena prema propisima Međunarodne atletske federacije (IAAF), ona to nije. Kraća je za gotovo metar, preciznije 82 cm.

Na upit Žurnala, iz atletskog saveza BiH odgovaraju:

“Atletski savez BiH, nažalost, ni na koji način nije bio uključen u procese projektovanja i izgradnje staze. Nedostatke na stazi je utvrdila kompanija iz Češke Republike, licencirana za markaciju staza. U njihovom izvještaju je konstatovano da je utvrđeno više nedostataka zbog kojih je zaključeno da se staza ne može koristiti za službena takmičenja u disciplinama trčanja dužim od i uključujući 200m, već samo za trening i školska takmičenja. Komisija za takmičenja ASBiH je izvršila uvid u pomenuti izvještaj i stanje na terenu, te zaključila da se, kao validni, mogu priznati rezultati ostvareni na službenim takmičenjima na ovoj stazi samo u disciplinama sprinta i preponskih trčanja dužine do 100, odnosno 110m (prepone), te u bacanju kugle.”

S obzirom da je staza na 400 metara kraća gotovo metar, puni krug oko stadiona nije pun. Samim tim nisu ispunjeni ni uslovi za službena takmičenja.

PONIŠTENI REKORD

Amel Tuka u julu. 2016. godine osvojio je četvrto mjesto na utrci 800 metara na Europskom prvenstvu u atletici u Amsterdamu. Samopouzdanje za ovakav poduhvat, najbolji bh. atletičar dobio je mjesec prije, kada je oborio svoj lični rekord na 400 metara. Ovo obaranje rekorda dogodilo se, gdje drugo, nego na mjestu gdje je obaranje rekorda zagarantovano – u sportskom centru “Safet Zajko”. Lični rekord Tuka je, kojeg li čuda, “popravio”za čitavih 78 stotinki, sa vremenom 46:41, čime je izborio normu u ovoj disciplini za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu. Očito je da zbog dužine staze, Tuki kasnije ovaj rezultat nije priznat jer je u devetom mjesecu iste godine za državni rekord na ovoj dionici proglašeno vrijeme 46:63.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić u vrijeme mitinga u novoizgrađenom sportskom centru, spremno je dočekao priliku za pohvalu takmičenja:

“Velika je čast ugostiti najbolje bh. atletičare, naše olimpijce, Amela Tuku i Hamzu Alića, te olimpijku Luciju Kimani. Mi smo izgradnjom ove atletske staze stvorili preduslove mladim atletičarima općine Novi Grad i grada Sarajeva da treniraju i ostvaruju vrhunske rezultate, poput naših olimpijaca”, kazao je tada Efendić.

Preduslovi za dovođenje u zabludu mladih atletičara su stvoreni. Odgovor Općine Novi grad na upit Žurnala početkom ove sedmice o tome zašto staza nije ispunila uvjete za takmičenja, te koja je firma dobila ovaj posao na tenderu, do objave ovog teksta nije dostavljen.

Amel Tuka je ipak na mitingu u Zagrebu uspio oboriti državni rekord isrčavši dionicu s vremenom 46,63.

(zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno