Info

Kako izaći iz BiH: Test skuplji od samog putovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako izaći iz BiH: Test skuplji od samog putovanja – Odluka Vlade Srbije da od 1. juna otvori granice sa četiri susjedne zemlje koje nisu označene kao žarišta korona virusa – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom – učvrstila je predviđanja da bi u sljedećem periodu negativan test na korona virus mogao postati sastavni dio putnih isprava, ne samo državljana Bosne i Hercegovine nego i drugih zemalja.

Prema odluci Vlade iz Beograda, onaj ko od 1. juna želi ući u Srbiju morat će imati dokaz za negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata ili će, u suprotnom, morati u 14-dnevni karantin.

Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina još nisu donijele odluke o ublažavanju graničnog režima, koji je, uglavnom, na stepenu zabrane prelaska, ali je realno očekivati da bi pri ublažavanju mjera negativan test na korona virus mogao postati uobičajen uvjet za prelazak međudržavne granice, makar dok se ne smiri pandemija i stvari ne vrate u normalu.

Kako i gdje se testirati kako bi putnik na granicu mogao ponijeti svjež nalaz?

Brzi test 30 eura, ali nije općeprihvaćen

Izuzev javnih zdravstvenih ustanova, u Bosni i Hercegovini trenutno nekoliko privatnih poliklinika obavlja testiranje, ali bi napore njenih državljana da pređu granicu moglo otežati to što ih vrlo malo obavlja PCR testove. Oni brzi, serološki, po cijeni od 55 do 60 KM (28 do 30 eura), mogu se obaviti u nekoliko klinika u Federaciji BiH, ali ne i u RS-u, gdje se testiranje zasad, kako nam je rečeno u poliklinici Deamedica iz Banje Luke, može obaviti samo u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Poliklinika Eurofarm jedina je od onih s kojima smo kontaktirali u kojoj se može obaviti i PCR test. Serološki test tu košta 60 KM i može se obaviti u Sarajevu, Tuzli, Visokom i Goraždu, uz obradu prisustva ili odsustva antitijela u trajanju 15 minuta.

No, PCR test košta znatno više – 230 KM (115 eura), uz obradu u trajanju dva dana.

Kako nam je rečeno iz te poliklinike, za razliku od serološkog, PCR test ima stopostotnu tačnost određivanja prisustva korona virusa i apsolutno je validan dokaz odsustva virusa, ali je problem u tome što se on obavlja samo u centralnoj laboratoriji poliklinike u Sarajevu.

“Naša metoda PCR testa identična je onoj koja se provodi u javnim zdravstvenim ustanovama. Test smo uveli jer imamo podatke da neke zemlje ne priznaju serološki nego isključivo PCR test”, rečeno nam je iz Eurofarmove laboratorije.

U Srbiju zasad samo uz dozvolu

Serološke testove radi još nekoliko poliklinika u FBIH, među kojima su Al-Tawil u Sarajevu, Altamedica u Vitezu i Vitalis Mostar (gdje je testiranje nešto jeftinije – 55 KM), ali PCR test ne obavlja nijedna od njih.

Kako ući u Bosnu i Hercegovinu

Kad je riječ o ulasku stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, odlukom Vijeća ministara on je zabranjen, s tim što se ne primjenjuje na određene kategorije.

To su zdravstveni radnici, osobe koje zahtijevaju hitno liječenje, prekogranični radnici, pripadnici Civilne zaštite, NATO-a, EUFOR-a, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Bosni i Hercegovini, vozači i pratioci u slučajevima prenošenja posmrtnih ostataka, posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom saobraćaju, čelnici država i članovi njihovih delegacija s najavljenim dolaskom, stranci koji su u tranzitu, te državljani susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u toj državi.

Navedene osobe obavezne su poštivati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rečeno iz Granične policije Bosne i Hercegovine, državljanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućen ulazak u državu, s tim što je onima koji ulaze iz Srbije i Crne Gore dovoljna lična karta, a onima iz Hrvatske pasoš.

Dokaz za negativan test pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu ne traži se, dok su mjere karantina ukinute. Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine putnike šalju sanitarnim inspektorima, koji donose odluku o 14-dnevnoj samoizolaciji.

U Srbiju zasad samo uz dozvolu

Serološke testove radi još nekoliko poliklinika u FBIH, među kojima su Al-Tawil u Sarajevu, Altamedica u Vitezu i Vitalis Mostar (gdje je testiranje nešto jeftinije – 55 KM), ali PCR test ne obavlja nijedna od njih.

Dakle, prema podacima koje smo prikupili, ako od 1. juna neka četveročlana porodica bude željela iz Bosne i Hercegovine otići u Srbiju, samo će je svježe testiranje koštati 920 KM (460 eura), više i od samog putovanja.

Iz Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini obaviješteni smo da još nisu dobili zvaničnu informaciju iz Beograda o dodatnim uvjetima prelaska granice za državljane Bosne i Hercegovine koji će važiti od 1. juna, ali u odluci Vlade stoji da će uz test putnici morati imati i potvrdu koju će im izdati Ambasada Srbije u Sarajevu ili konzulati te zemlje na tlu Bosne i Hercegovine. A kakav test – serološki, ili PCR – još nije poznato.

“To još ne znamo. Odluka jeste objavljena, ali mi čekamo zvaničnu informaciju”, kazali su nam iz Ambasade.

A do 1. juna, kako nam je rečeno, državljani Bosne i Hercegovine mogu putovati kod svojih istočnih susjeda samo uz dozvolu koju im, uz posredstvo Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu, izdaje Vlada Srbije.

“Potrebna je najava dolaska, koja se podnosi Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu. Mi nakon toga prosljeđujemo slučaj Vladi Srbije, koja u roku dva-tri dana daje odgovor”, rečeno nam je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.

“Nakon toga se odredi termin kada dotična osoba treba biti na granici. Dosad nije bilo problema, zahtjevi koje smo podnosili uglavnom se odobravaju. Nemamo informaciju da je neko dosad bio odbijen”, dodali su.

Kad je riječ o Crnoj Gori, u tu zemlju, prema trenutnom režimu, stranci mogu ući jedino ako imaju privremenu ili stalnu dozvolu boravka u Crnoj Gori, uz prethodnu najavu. Ostalima je ulazak zabranjen do daljnjeg. Popuštanje restrikcija, uključujući i one vezane za međudržavni saobraćaj, još se čeka.

Dva uvjeta za ulazak u Hrvatsku

Ulazak bosanskohercegovačkih, kao i svih drugih stranih državljana u Crnu Goru potpuno je obustavljen do 18. maja.

U Hrvatskoj se odluka o otvaranju granice još čeka. Evropska unija, čija je Hrvatska članica, donijela je preporuku da zabrana ulaska na tlo EU-a iz trećih zemalja bude produžena do 15. juna.

Dotada državljani Bosne i Hercegovine u Hrvatsku mogu ući ako ispunjavaju određene uvjete, a to su posjedovanje nekretnine ili plovila na tlu Hrvatske (uz prilaganje dokazne dokumentacije), odlazak na sprovod u Hrvatskoj ili poziv privrednog subjekta iz Hrvatske. Tim osobama omogućit će se prelaz granice, te će biti evidentirane.

Osobe kojima se dozvoli ulaz u Hrvatsku dužne su poštivati preporuke nadležnih organa, a to su svesti kontakte na nužni minimum, držati razmak od 1,5 metara, 14 dana svakodnevno mjeriti temperaturu…

A hoće li Hrvatska i Crna Gora slijediti primjer Srbije i na granici tražiti test tek se treba vidjeti, ali, ako budu tražile, iz priloženog je jasno da će državljane Bosne i Hercegovine svaki prelazak granice skupo koštati.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno