Posuđeno

Kako da prepoznate lažne FB stranice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako da prepoznate lažne FB stranice – Posljednji slučaj prevare sa FB stranicom “Federalna TV” je samo jedna od mnogih koji se šire plavom društvenom mrežom. Cilj prevare je skupiti što više “lajkova” na stranicu da bi joj porasla vrijednost, a berzu i cijenu FB stranica sa vremena na vrijeme moguće je pogledati na olx.ba.

Način na koji se skupljaju lajkovi je sljedeći: ponudi se skupocjeni artikal (u slučaju sa slike to je Samsung S6) i predstavi kao nagrada za sve one koji prošire i lajkaju vijest, kao i FB stranicu. Na ovaj način stranica dobija publicitet i lajkove koje vlasnik stranice poslije može da unovči.

Postupak nagrađivanja fanova stranice je poznat i raširen i kod “pravih” stranica koje službeno vode neki posao, firmu, portal i sl. Da bi razdvojili pravu nagradnu igru od lažne evo nekoliko tipova.

1. Morate znati da ne postoji budala na svijetu koja će zbog lajkova podijeliti ove mobitele sa slike. Jedan košta oko hiljadu maraka, na slici ih je osam, i za taj novac može legalno kupiti više lajkova nego što ih ima Dino Merlin. Dakle, ako neko nudi S6 ili više njih, skupocjenu bundu, noviji laptop znajte da je prevara – za tu vrijednost se jednostavno ne isplati skupljati “halal” lajkove.

2. Otiđite na FB stranicu i “skrolajte” naniže. Stranica koja promoviše posao ili djelatnost je obično puna sadržaja iz opisa stranice. Ako stranica sadrži samo nagradne igre, ili ako je prvi i jedini post nagradna igra opet se radi o prevari.

3. Provjerite ima li još stranica istog karaktera ili firme. Recimo “federalna.ba – Federalna TV” a samo jedna ima službenu oznaku i povezanu FB stranicu sa web lokacijom.

4. Pažljivo pročitajte tekst sa ponude artikla. Većina onih koji dijele “prave” nagrade su ozbiljni prodavači svog posla i uvijek se potrude da ne naprave gramatičke greške u opisima nagrade ili ponude. Dakle ako vidite da je ponuda ispisana gramatički neispravno, ako pršti od čudnih riječi tipa – “ovo je dorab telefon” ili sl. odmah imate razloga za sumnju. Ovo nije slučaj kao sa slike, ali se često desi.

5. Ako dobijete notifikaciju da je jedna koju ste lajkali promijenila ime i ako to ime mijenja usmjerenje stranice, “anlajkajte” je. Stranica je sigurno prodata ili data na korištenje nekoj drugoj osobi, a vaš “lajk” je bio jedna od referenci kod prodaje. Kad je neko već platio prevaru, neka mu barem sljedeći put ne padne napamet.

Nadamo se da vam ove četiri smjernice mogu pomoći da ispravno razdvojite prevaru od prave ponude. Kao i u svakoj djelatnosti prevaranata je posvuda, a na nama je da ne zarađuju na naš račun.

(Aldin Šehić/Ulicamamo)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno