Biznis

Kako da napišete mail na koji će vam odgovoriti i najzauzetiji ljudi?

Kako da napišete mail na koji će vam odgovoriti i najzauzetiji ljudi? – Slanje “hladnog imejla” može vas dovesti do novog klijenta, zaposlenog ili čak novog posla. Međutim, kao što vjerovatno znate iz iskustva, pokušaj da ostvarite kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.
Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati šanse da dobijete odgovor na takav mejl. Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspješnu karijeru “Never Eat Alone”, otkriva šta je funkcionisalo za njega.
Evo šta Ferrazzi preporučuje pri slanju imejlova tog tipa.
Neka naziv vašeg imejla privuče pažnju
Bez obzira na to šta pišete, vaš imejl neće biti pročitan ako naziv mejla nije zanimljiv.
– Usredsredite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi – piše Ferrazzi.
Pošaljite ga na početku ili na kraju dana
Zaposlena osoba vrlo vjerovatno neće primjetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme radnog vremena. Slanje imejla neka vam bude prva stvar koju ćete učiniti ujutru ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerovatnije da će osoba s kojom pokušavate da stupite u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.
Neka poruka bude kratka
Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete doći do poente u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerovatnoća da će takav mejl bespovratno završiti u smeću.
Podstaknite osobu na preduzimanje daljih koraka
– Neka vaš prvi zahtev bude jasan i jednostavan – savjetuje Ferrazzi. Umjesto da pišete nešto poput “volio bih da nekada popijemo kafu” ili “želeo bih s vama da razgovaram putem telefona”, predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.
Pročitajte svoj imejl naglas
Samo ćete tako provjeriti kako vaš tekst zaista zvuči i da li je dovoljno razgovjetan i jasan.
Provjerite pravopis i gramatiku
Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za proveru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mejlu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem